Så tänker rekryterarna
Några av dem som kan komma att anställa dig när du ska börja jobba. Från vänster: Kerstin Wilson och Peter Nyzell, Praktikertjänst, Lisa Engström och Tommy Bruhn, Folktandvården Stockholm svarade på åhörarnas frågor.

Så tänker rekryterarna

19 dec 2013
Dela artikeln
Personlighet och erfarenhet avgör vem som får jobbet. Men vad du ska lägga krut på beror på var du vill jobba.

– Vi brukar börja med att läsa cv:t. Beroende på hur det ser ut går vi vidare till det personliga brevet, sa Lisa Engström, HR-konsult på folktandvårdens personalavdelning i Stockholm.

Hon var tillsammans med sin kollega Tommy Bruhn och två representanter från Praktikertjänst inbjuden till riksstämman av Tandläkarförbundets Studerandeförening för att prata rekrytering. De runt 170 studenterna på plats fick rejält med tips med sig inför jobbsökandet.

– Skriv inte för mycket detaljer, lyft upp det viktigaste. Och tänk på att ett flashigt typsnitt är svårt att läsa, tipsade Lisa Engström inför cv-skrivandet.

Bevisa dina egenskaper

Hon gav också rådet att inte beskriva sig själv utifrån sin egen uppfattning.

– Bevisa dina egenskaper med relevanta prestationer och erfarenheter i stället.

Erfarenhet som premieras av rekryterarna är framför allt arbete som tandsköterska eller som tandläkare på tillfällig legitimation, men även ideellt engagemang till exempel i kåren och studier utomlands kan vägas in i bedömningen.

Har du inte så mycket erfarenhet kan du ändå komma ifråga när klinikchefer och arbetsledare kallar till intervju.

– Vi kan anställa även en oerfaren person med rätt personlighet och lära upp den i vår verksamhet, sade Lisa Engström.

Hos Praktikertjänst är det delvis andra bitar som väger tungt.

– Vi vill veta hur intresserad du verkligen är av att jobba hos oss. Ett cv behöver inte vara med i första intresseanmälan, sade Peter Nyzell, regionchef och ansvarig för informations- och rekryteringsarbetet som riktas mot tandläkarstudenter på Praktikertjänst.

Kom inte i grupp

Däremot är det bra att visa upp sig.

– Ni ska sälja er själva. Åk på mässor, kom och hälsa på oss. Och kom då hellre en eller två, det blir mer personligt än om ni kommer tio personer i en grupp, fortsatte han.

Hans kollega Kerstin Wilson, marknads- och utvecklingschef på Praktikertjänst, förklarade att företaget framför allt söker efter en bra matchning.

– Du måste vilja ha kombinationen av självständighet och ett stort företag med trygghet och ramar för att passa in hos oss. Intresset och viljan att utveckla sitt ledarskap är det viktiga, inte erfarenheterna.

Det är samtidigt viktigt att sommarjobba, engagera sig och visa att man har de egenskaper företaget efterfrågar:

– Entreprenörskap och driv väger tyngre än en massa kunskaper i företagsekonomi, förklarade Kerstin Wilson.

Text: Linda Persson

Foton/Illustrationer: Foto: Pernille Tofte

Dela artikeln
Taggar:

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch