Annons

Annons

Syskonen som följs åt

De är syskon och har alltid stått varandra nära. Nu läser båda till tandläkare på Karolinska institutet.

Elnaz och Farid Khodabandehlou är födda och uppvuxna i Göteborg.
Elnaz gick biomedicinprogrammet i Uppsala, men saknade kontakten med människor som man får inom vården. Efter examen började hon därför på tandläkarutbildningen på Karolinska institutet (KI). I dag går hon åttonde terminen.
– Vi har tandläkare i släkten och alla är nöjda. Det kändes som ett bra yrke, berättar hon.
Farid, som är fyra år yngre, var också intresserad av att bli tandläkare. Han lockades av det praktiska arbetet och patientkontakten. Han började på KI året därpå.
– Det är perfekt för mig att Farid läser på KI. Har man bara ett syskon är det bra att ha honom i samma stad, säger Elnaz.
Farid har stor glädje av att ha en syster som alltid är ett år före på utbildningen.
– Det är väldigt värdefullt. Jag kan ställa frågor om kurser och hon förhör mig inför tentorna, säger han.

»Vi är framtidens tandläkare«

Även Elnaz har glädje av att ha sin bror på samma utbildning.
– Han har god inblick i utbildningen och yrket och är bra att bolla idéer med, till exempel om vilka vägval man kan ta, berättar Elnaz.
– Är man syskon hjälper man alltid varandra, säger Farid.
Både Elnaz och Farid Khodabandehlou är aktiva i Tandläkarförbundets östra studerandeförening och är med i styrelsen. Det tar ganska mycket tid, men är inte betungande.
– Det känns inte jobbigt att lägga tid på föreningen. Vi är framtidens tandläkare. Det är viktigt för oss att kämpa för frågor som berör våra medlemmar, tycker Farid, som har varit aktiv inom elevdemokrati sedan högstadiet.
Sedan årsskiftet är han ordförande i östra studerandeföreningen.
Elnaz har tidigare varit medlemsansvarig och fortsätter med det. Hon rekryterar medlemmar, bland annat. Förra året ansvarade hon också för studerandeföreningens symposium om karriärvägar på Odontologisk Riksstämma i november. Elnaz är också med i styrelsen för studentkåren Odontologiska föreningen (OF).
Förutom studierna och föreningslivet skaffar syskonen arbetslivserfarenhet under utbildningstiden.
Farid var praktikant på folktandvården i Mora i somras, och hoppas kunna fortsätta på samma klinik till sommaren. Under terminerna jobbar han extra på KI:s bibliotek, bland annat. Elnaz har ännu inte arbetat inom tandvården, men är arbetsledare för studenter som jobbar på ett företag som levererar kreditkort.
Tidigare har hon även provat på forskning under ett par år genom att delta i ett projekt om oral cancer.

Många vägar att välja

Framtiden är inte huggen i sten. Jobba utomlands? Specialisera sig? Bli privattandläkare?
Både Elnaz och Farid planerar att jobba i Sverige. Föräldrarna ser gärna att de flyttar tillbaka till Göteborg, och det lutar åt det.
Att specialisera sig lockar, men än så länge vet ingen av syskonen vilket område det i så fall blir.
– Varje kurs tänker man »det här är det roligaste jag har gjort«, säger Elnaz.
– Först vill jag bli duktig allmäntandläkare, sedan bestämmer jag mig.
Syskonen skulle mycket väl kunna tänka sig att arbeta på samma klinik i framtiden, kanske inom privattandvården. Farid tycker om företagsamhet och ekonomi och kan tänka sig att kombinera det med yrket.
– Vi jobbar bra ihop och har pratat om att öppna eget tillsammans. Men samtidigt finns det många idéer och många vägar att välja, säger Elnaz.
– Det är trevligt att det finns så många möjligheter att utvecklas, men just nu ser jag fram emot att ta examen. Jag har studerat länge, konstaterar hon.
Sedan ler hon förväntansfullt och lägger till:
– Jag kommer att göra ett bra val sedan.

Upptäck mer