Tentaplugg med bebis i fokus
Barnvagnspionjärer pausar från plugget.

Tentaplugg med bebis i fokus

28 nov 2013
Dela artikeln
Att skaffa barn är kanske livets största ögonblick. Hur gör man om längtan är stor, läget rätt och det enda som saknas är avlagd examen? Nazanin Hassas, Jonas Nederberg och Helin Ardil kombinerar studier med föräldraskap – en tuff, men inte omöjlig utmaning.

Nazanin Hassas, 27, flyttade från hemstaden Dortmund till Stockholm för kärlekens skull. Nygift började hon läsa till tandläkare. Tiden gick och drömmen om att bli mamma gick snabbt i uppfyllelse. På fjärde terminen blev hon gravid med sonen Elliot som föddes i december 2010. Hon tog ett halvårs uppehåll och började hösten 2010 på den femte terminen tillsammans med årskursen under.

– Det absolut svåraste är att få tiden att räcka till. När Elliot var riktigt liten var det inga problem att plugga hemma. Nu är han nästan tre år gammal och väldigt uppmärksamhetskrävande, skrattar Nazanin.

Hon löser problemet genom att plugga när Elliot sover, boka patienter och sköta pappersarbete under håltimmarna och ta hjälp av sin man när det är tentaperiod. Nazanin går nu sista året av tandläkarutbildningen och tar examen i juni. Hon är ett levande bevis på att det faktiskt går att förena krävande studier med rollen som småbarnsförälder.

– Som mamma är jag otroligt studiemotiverad – allt jag gör är ju för Elliot! berättar hon.

Även om studerande mammor är vanligare, finns det även nyblivna fäder på tandläkarutbildningen. Tjugonioårige Jonas Nederberg som läser fjärde året utgår ifrån att kombinationen funkar för den som vill. Samarbetsvilja och studieeffektivitet får vardagen att flyta på – även om fritiden blir lidande. Han avslutar sina patientbehandlingar lite tidigare för att hinna hämta treårige sonen Ebon på dagis. Det är flickvännen som lämnar.

Päron som pluggar

Jonas är en aktiv medlem i Päron Som Pluggar – tandläkarutbildningens föräldragrupp. Föreningen består av ett tjugotal tandläkarstudenter som har barn. Den är dels en social mötesplats, dels en intresseförening som försöker driva igenom förändringar som gynnar studerande föräldrar. Det Jonas skulle vilja se är mer flexibilitet från kursgivarnas sida.

– Det går ju inte att vabba som student. Måste jag stanna hemma med sonen och missa ett obligatoriskt moment skulle jag vilja kunna ta igen det med en annan grupp!

Ett sjukt barn är varje förälders mardröm. Men för en student blir det oändligt mycket värre. Att missa delar i undervisningen, som klinikpass och obligatoriska moment, kan verkligen ställa till det. Jonas berättar att hans framgångsrecept delvis beror på hans sons goda hälsa, som han skattar sig lycklig för.

Krävs disciplin

När båda föräldrarna är studenter behövs respekt för varandras utbildning och en stor dos disciplin. Det vet fjärdeårsstudenten Helin Ardil, 31. Hennes man studerar till psykolog vid samma lärosäte. Hon klarade de första två teoretiskt tunga åren som mamma till tvåårige Arin genom att alltid vara i fas med kursmaterialet.

– Jag ville se min familj växa och ville inte att åldersskillnaden mellan Arin och ett ytterligare syskon skulle bli för stor, berättar Helin.

2011 fick Arin ett syskon och familjen utökades med sonen Robin. Studiemotivation får hon hemifrån och uppmuntrar andra studerande föräldrar att se umgänget med barnen som en tillflyktsort från studiestressen.

– Samtidigt är det viktigt att planera sin tid. Som tvåbarnsmamma måste jag ligga ett steg före och alltid vara påläst långt innan tentorna. Någon av mina söner kan bli sjuk precis innan. Samtidigt har min studieteknik utvecklats, berättar Helin.

Rätt inställning

Med ett och ett halvt år till examen är Helin varm i kläderna, både som student och småbarnsmamma. Hon ser dock sin storslagna bedrift som naturlig.
– Jag tror att vem som helst, med rätt inställning, skulle klara av det.

 

Text: Deborah Malec

Foton/Illustrationer: Foto: Michael Melanson

Dela artikeln
Taggar:

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch