10 tips till dig som vill bli käkkirurg
Choung Ly är privat käkkirurg i Falköping. Foto: Janet Suslick

10 tips till dig som vill bli käkkirurg

Tema specialist 6 apr 2016
Dela artikeln
Choung Ly tränade kampsport tidigare, men nu är det slut med det. Som käkkirurg måste han vara rädd om sina fingrar.

Choung Ly tycker om utveckling, både yrkesmässigt och privat. På sju år har han blivit specialist, skaffat två praktiker, fått tre barn och byggt en ny villa.

Drömmen har länge varit att bli käkkirurg, och förra året nådde Choung Ly sitt mål. I dag är han privat specialist i småstadsidyllen Falköping. Tillsammans med sin fru Cathy Lam, också tandläkare, driver han två små mottagningar.

Choung Ly Ålder: 41 år. Jobb: Privat specialist i Falköping och Tidaholm. Tidigare jobb: ST-tandläkare i Jönköping, assisterande tandläkare på käkkirurgiska kliniken i Jönköping, allmäntandläkare i Oskarshamn, Uppsala, Sollefteå och Sundsvall. Utbildning: Tandläkarutbildning i Umeå – examen 2002, specialistutbildning i käkkirurgi i Jönköping – examen 2014. Bor: I en nybyggd villa i Falköping. Familj: Gift med Cathy Lam, också tandläkare, tre barn. Fritid: Tränar på gym, springer, umgås med familjen. Foto: Janet Suslick

Choung Ly
Ålder: 41 år.
Jobb: Privat specialist i Falköping och Tidaholm.
Tidigare jobb: ST-tandläkare i Jönköping, assisterande tandläkare på käkkirurgiska kliniken i Jönköping, allmäntandläkare i Oskarshamn, Uppsala, Sollefteå och Sundsvall.
Utbildning: Tandläkarutbildning i Umeå – examen 2002, specialistutbildning i käkkirurgi i Jönköping – examen 2014.
Bor: I en nybyggd villa i Falköping.
Familj: Gift med Cathy Lam, också tandläkare, tre barn.
Fritid: Tränar på gym, springer, umgås med familjen.
Foto: Janet Suslick

Den korta restiden till och från jobbet bidrar till att Choung Ly hinner träna nästan varje dag. Numera blir det mest styrketräning och löpning.

– Tidigare tränade jag kampsport, men nu är jag rädd om mina fingrar.

Choung Ly gör ett par käkkirurgiska behandlingar om dagen. Han extraherar visdomständer, gör implantatbehandlingar, opererar bort slemhinneförändringar och gör rotspetsoperationer, bland annat. I övrigt arbetar han som allmäntandläkare, men målet är att jobba heltid med käkkirurgi.

Det är vanligt att käkkirurger arbetar inom den offentliga tandvården på större orter. Choung Ly går mot strömmen.

– Jag jobbar hellre privat, för då kan jag styra mer. I en liten stad får jag lugn och ro att jobba och behöver inte konkurrera så mycket, förklarar han.

En nackdel är att han inte får göra rekonstruktioner och stora traumaoperationer i samband med olycksfall. Sådant tyckte han var väldigt spännande i början av den fyraåriga specialistutbildningen i Jönköping.

– Sådana operationer görs främst i storstäderna, och det är ändå de mest erfarna som får göra de största ingreppen.

Just nu är han nöjd med småstadslivet, men så småningom satsar han kanske på de stora ”glamorösa” operationerna. Det blir sannolikt utomlands i så fall. Anledningen? Svenskarna är för få och för snälla.

– I Asien och Amerika händer det mer. Det är större patientunderlag, fler trafikolyckor och fler skottskador, säger han.

Han skulle också kunna tänka sig att arbeta en kortare tid i utlandet med Operation Smile, som genomför operationer på barn med läpp-, käk- och gomspalt, bland annat i Choung Lys hemland Vietnam.

Choung Ly kom med sin familj till Sundsvall som flykting när han var 16 år.
Janet Suslick

Tips till dig som vill bli käkkirurg

1. Var driven. För att bli käkkirurg måste du vara motiverad. Konkurrensen om platserna är hård. Det är bra om du gillar utmaningar. Andra egenskaper som passar är tålamod, ödmjukhet, flexibilitet och förmåga att tänka fritt, eftersom varje fall är unikt.

2. Skaffa erfarenhet. Formellt krävs det bara två års erfarenhet som allmäntandläkare för att söka in på specialistutbildningen i käkkirurgi, men det är bra att jobba längre. Sök gärna jobb som assistenttandläkare på någon av landets runt 40 käkkirurgiska kliniker efter ett par år.

3. Öva samarbetsförmåga. Referenser från tidigare arbetsgivare som styrker social kompetens och samarbetsförmåga är meriterande för att få en specialisttjänstgöringsplats.

4. Bli läkare. I många andra länder i Europa måste man ha både tandläkar- och läkarexamen för att bli käkkirurg, och dubbla utbildningar är en stor merit även i Sverige. I brist på en komplett läkarutbildning är det bra att ha läst läkarprogrammets öron-näsa-hals-kurs och gärna även kurserna i internmedicin och onkologi.

5. Gå diplomkurser. Ett alternativ till att läsa hela eller delar av läkarutbildningen är att gå diplomkurser i exempelvis kirurgi, öron-näsa-hals, onkologi och internmedicin – men diplomkurser väger inte lika tungt.

6. Forska. Vetenskapliga meriter som doktorandutbildning, kurser inom organiserad forskarutbildning eller artiklar publicerade i vetenskapliga tidskrifter är bra att kunna visa upp.

7. Undervisa. Pedagogisk utbildning och undervisningsvana kommer också till nytta.

8. Välj rätt landsting. 33 tandläkare har i år ST-platser i käkkirurgi i landet. 12 av dem finansieras nationellt och de övriga regionalt. Chansen att få en ST-plats är större i vissa landsting än i andra.

9. Vänta inte för länge. Många hinner bli minst 30 år innan de kommer in på ST-utbildningen i käkkirurgi, men är du över 40 kan du anses vara ”för gammal”. Utbildningen är fyra år, ett år längre än de andra specialistutbildningarna inom tandvården.

10. Håll dig i form. Som käkkirurg måste man ibland kunna jobba med en patient många timmar i sträck. Det krävs en viss fysisk styrka för att orka. Regelbunden träning rekommenderas.

Läs fler artiklar om käkkirurgi i Tandläkartidningens arkiv

Förening för käkkirurger

* Svensk Käkkirurgisk Förening (KKF) främjar vetenskap, utbildning och klinisk verksamhet inom ämnesområdet käkkirugi. KKF har cirka 170 yrkesverksamma medlemmar.

* Läs mer: www.kkf.nu

Text: Janet Suslick

Dela artikeln

Andra artiklar i temat "Tips till dig som vill bli specialist"

8 tips till dig som vill bli bettfysiolog

TEMA SPECIALIST Daniel Ovesson är nyutbildad specialist i bettfysiologi. Hans patienter har ofta mångfasetterade besvär. Det kan ta tid att lindra deras smärta, men det är roligt att lyckas.
6 apr 2016

9 tips till dig som vill bli endodontist

Tema specialist Första tentan i endodonti var den enda han inte klarade på första försöket under grundutbildningen. Det sporrade Roberto Vidana att bli endodontist.
6 apr 2016

7 tips till dig som vill bli odontologisk radiolog

Tema specialist Katarina Rydin har alltid varit intresserad av diagnostik. I dag är hon specialist i odontologisk radiologi i Sundsvall.
6 apr 2016

7 tips till dig som vill bli ortodontist

Tema specialist Goda förebilder påverkade både yrkesvalet och inriktningen för Karolina Mikkelä Stange, ortodontist i Nässjö. Som barn gillade hon sina tandläkare, och under ungdomsåren gick hon hos en trevlig tandreglerare.
6 apr 2016

10 tips till dig som vill bli pedodontist

Tema specialist – Det är inte tråkigt på jobbet någon dag. Jag vaknar på morgonen och tycker att det är riktigt trevligt att gå dit, säger Henrik Olsson om sitt jobb vid avdelningen för pedodonti på Tandvårdshögskolan i Malmö.
6 apr 2016

10 tips till dig som vill bli parodontolog

Tema specialist Lena Brungs fick sin specialistutbildning serverad på ett silverfat. Det är hon tacksam för i dag.
6 apr 2016

8 tips till dig som vill bli protetiker

Tema specialist – Jag är lyckligt lottad. Jag får göra det jag tycker är allra roligast, och får kalla det för arbete också, säger Jenny Petersson, specialist i oral protetik i Borås.
9 okt 2015

9 tips till dig som vill bli sjukhustandläkare

Tema specialist Anna Hartwig, sjukhustandläkare i Örebro, älskar sitt jobb. Det är blandningen som gör jobbet kul, tycker hon.
6 apr 2016

11 tips till dig som vill bli privat specialist

Tema specialist – Att vara privat specialist ger många möjligheter att utvecklas. Jag jobbar hårt, men det är en enorm förmån att kunna utforma vården som jag själv vill, säger Annika Sahlin-Platt, parodontolog i Stockholm.
3 maj 2016

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch