Det är med en kombination av stor glädje och stort ansvar som jag skriver detta förord till vår presentation av kolhydratexperimenten på Vipeholm. Stort tack till Tandläkartidningens redaktion som har medgivit publicering av våra fyra artiklar på detta tema.
Experimenten vid Vipeholms sjukhus, som leddes av dåvarande Medicinalstyrelsen, utgör en viktig del av både den odontologiska och etiska historien. Dessa experiment, som genomfördes för att undersöka sambandet mellan kolhydratintag, kolhydratexponering och kariesutveckling, har kommit att bli en kontroversiell och omdiskuterad fråga inom tandvården. Kanske kan man till och med säga att vi inom tandvården har haft svårt att förhålla oss till de resultat som framkom. Framför allt för att de togs fram under förhållanden som inte alls skulle kunna vara försvarbara utifrån dagens etik.
Odontologiska fakulteten vid Malmö universitet firade 75 år 2023. Som en del av uppmärksammandet av våra 75 år genomförde vi ett symposium om Vipeholm och kolhydratexperimenten. Syftet var att låta oss vid odontologiska fakulteten förhålla oss till försöken på Vipeholm ur flera aspekter, eftersom det fanns forskare som deltog i datainsamlingen som kom att arbeta hos oss efter 1948.
Dessa experiment har kommit att bli en kontroversiell och omdiskuterad fråga inom tandvården.
I temats fyra artiklar utforskar vi experimenten på Vipeholm från olika perspektiv, och artiklarna utgår från vårt symposium. Jag är mycket glad att vi har lyckats samla de främsta personerna att diskutera denna fråga. Elin Bommenel är historiker och lektor i tjänstevetenskap vid Lunds universitet och sammanfattar i den första artikeln sin forskning på försöken och experimenten på Vipeholm ur historiskt och socialt perspektiv. Dan Ericson, seniorprofessor i cariologi vid vår fakultet, beskriver i den andra artikeln hur försöken rapporterades av forskarna och Peter Lingström, professor i cariologi vid Göteborgs universitet, skriver i den tredje artikeln om de resultat som experimenten gav och hur kostråd har utvecklats sedan dess. Som avslutning beskriver Göran Hermerén, professor i medicinsk etik vid Lunds universitet, i den fjärde artikeln hur forsknings- och forskaretiken utvecklats sedan dess, delvis genom debatten om Vipeholmsförsöken.
Genom att belysa dessa fyra aspekter av kolhydratexperimenten på Vipeholm hoppas vi kunna bidra till en nyanserad förståelse av detta komplexa – men samtidigt betydelsefulla – kapitel i odontologins historia. Vi hoppas också att dessa artiklar ska fungera som en plattform för fortsatt diskussion och reflektion kring medicinsk forskningsetik och hur vi kan lära av historien för att forma en mer etiskt vaksam framtid.
Vi hoppas kunna bidra till en nyanserad förståelse av detta komplexa – men samtidigt betydelsefulla – kapitel i odontologins historia.
Vi har valt att kalla studierna av kolhydratintag, kolhydratexponering och kariesutveckling för ”experiment”. Vipeholmsundersökningarna innehåller fler försök än detta (till exempel vitaminförsök) men den prospektiva undersökningen av kolhydratexponering var ett experiment, det vill säga det exponerade människor för kolhydrater för att se vad negativt som hände utan att det ens i hypotesen fanns något om att exponeringen skulle kunna komma försökspersonerna till godo.
Jag vill rikta ett varmt tack till författarna av dessa temaartiklar för deras engagemang och insiktsfulla bidrag. Vi hoppas att läsarna kommer att finna detta tema både informativt och tankeväckande och att det kommer att bidra till att fördjupa diskussionen om Vipeholmsexperimenten och deras betydelse för medicinsk och odontologisk vetenskap samt etik.