Alternativa metoder mot parodontit saknar evidens
Akupunktur sägs kunna lindra bland annat tandköttsinflammation och dålig andedräket. Akupunktur sägs kunna lindra bland annat tandköttsinflammation och dålig andedräket.

Alternativa metoder mot parodontit saknar evidens

14 Jun 2012
Dela artikeln

Intresset för alternativa metoder för att lindra och bota tandsjukdomar ökar i världen. Även om den konventionella behandlingen med skrapning av tandsten och polering av tandhalsar fortfarande är den helt dominerande så påstås alternativa metoder vara verksamma vid allt fler parodontala symtom.

I en ny genomgång av området sägs till exempel akupunktur kunna lindra tandköttsinflammation och rodnad, parodontit i överkäken (men inte i underkäken), dålig andedräkt samt kunna åstadkomma dental anestesi. Akupressur, där akupunkturpunkterna pressas i stället för nålas, påstås kunna lindra smärta i tandkött och tänder liksom även postoperativt, minska spänningar och ångest för operation och öka blodcirkulationen efter operation och aromaterapi sägs bland annat kunna fungera som ett milt oralt bedövningsmedel, minska dålig andedräkt, stärka immunförsvaret och på så vis bidra till att bota både gingivit och parodontit, förhindra plackbildning och karies och så vidare.

Det enda problemet, konstaterar författarna, är att det saknas klinisk evidens för effekterna som påstås och därför är det svårt att avgöra vilken nytta de egentligen gör i en klinisk verklighet.

Text: Fredrik Hedlund

Dela artikeln
Källa:

Mangal B, Sugandhi A, Kumathalli KI, Sridhar R. Alternative medicine in periodontal therapy – a review. J Acupunct Meridian Stud 2012;5:51-6.

Kommentera artikeln:

Dina åsikter, synpunkter och kunskaper är viktiga för oss men vi vill att kommentarerna håller en god och konstruktiv ton.
Kommentarer till artiklarna förutsätts skrivas i första hand av personer med yrkesmässig anknytning till ämnet.
För att kommentera måste du registrera dig genom att ange ditt namn och din mejladress. Du får vara anonym men tänk på att din kommentar får mer tyngd om du skriver den under ditt riktiga namn. Observera att du själv är ansvarig för det du låter publicera i kommentarsfältet på tandlakartidningen.se.

Observera att du måste klicka på en länk i mejlet som skickas till e-postadressen som du har angivit för att din kommentar ska bli synlig för andra läsare.

Läs tandläkartidningens kommentarsregler

Genom att kryssa för "Jag har läst och förstått villkoren för kommentarinlägg på www.tandlakartidningen.se" godkänner du dessa villkor och förbinder dig därmed att följa dem. Vissa förändringar i villkoren kan komma att göras efter hand.