Internationell fackpress

0

Anti-TNF-alfabehandling vänder parodontitutveckling

Personer som lider av någon autoimmun sjukdom som reumatoid artrit, psoriasisartrit eller systemisk skleros har dessutom betydligt sämre tandstatus än friska personer.

Det kan israeliska forskare visa genom att undersöka 36 personer jämnt fördelade på de tre autoimmuna sjukdomarna och jämföra dem med tolv friska individer. Genomgående hade personerna med en autoimmun sjukdom sämre värden på parodontala parametrar som gingival-index, blödning i tandköttet, sonderingsdjup i tandfickor samt antalet djupa tandfickor. Dessutom hade de signifikant högre koncentrationer av den inflammatoriska signalsubstansen TNF-alfa i gingivalvätskan.

Men när ytterligare tio personer med reumatoid artrit som behandlades med TNF-alfahämmare mot sin reumatism undersöktes, visade det sig att dessa inte alls hade sämre tandstatus utan var lika bra, eller bättre, än gruppen friska personer.

Forskarnas förklaring är att inflammatoriska cytokiner, som TNF-alfa, stimulerar inflammationen och leder till en frisättning av ytterligare inflammatoriska ämnen som i sin tur stimulerar bennedbrytning, både i leder och i käken. Behandling med TNF-alfahämmare stoppar effektivt den processen. Men både kostnaden och biverkningspanoramat för TNF-alfahämmare omöjliggör dess användning mot parodontit, men framtida generationer av TNF-alfahämmare kan bli både billigare och möjliga att administrera lokalt, spår forskarna, och då kan det bli ett effektivt hjälpmedel mot parodontit.

Källa:

Mayer Y, Elimelech R, Balbir-Gurman A, Braun-Moscovici Y, Machtei EE. Periodontal condition of patients with auto-immune diseases and the effect of anti-tnf-a therapy. J Periodont 2012, doi:10.1902/jop.2012.120009.

Skriv en kommentar

Vi välkomnar kommentarer till artiklar på tandlakartidningen.se. Dina åsikter, synpunkter och kunskaper är viktiga för oss men vi vill att kommentarerna håller en god och konstruktiv ton.

Kommentarer till artiklarna förutsätts skrivas i första hand av personer med yrkesmässig anknytning till ämnet.

För att kommentera måste du registrera dig genom att ange ditt namn och din mejladress. Du får vara anonym men tänk på att din kommentar får mer tyngd om du skriver den under ditt riktiga namn. Observera att du själv är ansvarig för det du låter publicera i kommentarsfältet på tandlakartidningen.se.

Bekräfta din kommentar

Observera att du måste klicka på en länk i mejlet som skickas till e-postadressen som du har angivit för att din kommentar ska bli synlig för andra läsare.

  • Följ
    Tandläkartidningen
    Twitter
  • Tandläkartidningen på Facebook

Mobilanpassning
AV
Mobilanpassning
AV

Du har klickat på en artikel på Tandläkartidningen+.
Här finns exklusivt material för Tandläkartidningens prenumeranter och Tandläkarförbundets medlemmar. För att nå det krävs inloggning.
Är du prenumerant loggar du in med ditt prenumerantnummer (finns på din faktura).
Är du medlem loggar du in med ditt personnummer.

Problem med inloggningen? Kontakta webbredaktören: linda.persson@tandlakarforbundet.se
Prenumerera på Tandläkartidningen Bli medlem i Tandläkarförbundet