Dåliga erfarenheter kan skapa tandvårdsrädsla hos ungdomar

14 Jun 2012
Dela artikeln

Ungdomar som lider av tandvårdsrädsla har i något högre utsträckning även tecken på andra psykologiska problem som depression och generell ångest. Det visar en undersökning av 221 slumpvis utvalda 15-åringar i Jönköpings län.

Totalt bedömdes 14 stycken ungdomar lida av tandvårdsrädsla och de hade signifikant högre värden på en generell ångestskala (HADS-A) som användes för att utvärdera ungdomarna. Även tecken på depression var vanligare, men då endast för pojkarna.

Men en faktor som i studien hade ett ännu tydligare samband med tandvårdsrädslan var tidigare smärtsamma upplevelser i samband med tandläkarbesök. Dåliga erfarenheter ser därför ut att vara viktigare än psykologisk status. Forskarna föreslår därför, något motvilligt, att tandvårdsrädsla beror både på psykologiska faktorer och på dåliga erfarenheter från tidigare tandläkarbesök.

Text: Fredrik Hedlund

Dela artikeln
Källa:

Stenebrand A, Wide Boman U, Hakeberg M. Dental anxiety and symptoms of general anxiety and depression in 15-year-olds. Int J Dent Hygiene 2012, doi: 10.1111/j.1601-5037.2012.00551.x.

Kommentera artikeln:

Dina åsikter, synpunkter och kunskaper är viktiga för oss men vi vill att kommentarerna håller en god och konstruktiv ton.
Kommentarer till artiklarna förutsätts skrivas i första hand av personer med yrkesmässig anknytning till ämnet.
För att kommentera måste du registrera dig genom att ange ditt namn och din mejladress. Du får vara anonym men tänk på att din kommentar får mer tyngd om du skriver den under ditt riktiga namn. Observera att du själv är ansvarig för det du låter publicera i kommentarsfältet på tandlakartidningen.se.

Observera att du måste klicka på en länk i mejlet som skickas till e-postadressen som du har angivit för att din kommentar ska bli synlig för andra läsare.

Läs tandläkartidningens kommentarsregler

Genom att kryssa för "Jag har läst och förstått villkoren för kommentarinlägg på www.tandlakartidningen.se" godkänner du dessa villkor och förbinder dig därmed att följa dem. Vissa förändringar i villkoren kan komma att göras efter hand.