Internationell fackpress

0

Dåliga erfarenheter kan skapa tandvårdsrädsla hos ungdomar

Ungdomar som lider av tandvårdsrädsla har i något högre utsträckning även tecken på andra psykologiska problem som depression och generell ångest. Det visar en undersökning av 221 slumpvis utvalda 15-åringar i Jönköpings län.

Totalt bedömdes 14 stycken ungdomar lida av tandvårdsrädsla och de hade signifikant högre värden på en generell ångestskala (HADS-A) som användes för att utvärdera ungdomarna. Även tecken på depression var vanligare, men då endast för pojkarna.

Men en faktor som i studien hade ett ännu tydligare samband med tandvårdsrädslan var tidigare smärtsamma upplevelser i samband med tandläkarbesök. Dåliga erfarenheter ser därför ut att vara viktigare än psykologisk status. Forskarna föreslår därför, något motvilligt, att tandvårdsrädsla beror både på psykologiska faktorer och på dåliga erfarenheter från tidigare tandläkarbesök.

Källa:

Stenebrand A, Wide Boman U, Hakeberg M. Dental anxiety and symptoms of general anxiety and depression in 15-year-olds. Int J Dent Hygiene 2012, doi: 10.1111/j.1601-5037.2012.00551.x.

Skriv en kommentar

Vi välkomnar kommentarer till artiklar på tandlakartidningen.se. Dina åsikter, synpunkter och kunskaper är viktiga för oss men vi vill att kommentarerna håller en god och konstruktiv ton.

Kommentarer till artiklarna förutsätts skrivas i första hand av personer med yrkesmässig anknytning till ämnet.

För att kommentera måste du registrera dig genom att ange ditt namn och din mejladress. Du får vara anonym men tänk på att din kommentar får mer tyngd om du skriver den under ditt riktiga namn. Observera att du själv är ansvarig för det du låter publicera i kommentarsfältet på tandlakartidningen.se.

Bekräfta din kommentar

Observera att du måste klicka på en länk i mejlet som skickas till e-postadressen som du har angivit för att din kommentar ska bli synlig för andra läsare.

  • Följ
    Tandläkartidningen
    Twitter
  • Tandläkartidningen på Facebook

Mobilanpassning
AV
Mobilanpassning
AV

Du har klickat på en artikel på Tandläkartidningen+.
Här finns exklusivt material för Tandläkartidningens prenumeranter och Tandläkarförbundets medlemmar. För att nå det krävs inloggning.
Är du prenumerant loggar du in med ditt prenumerantnummer (finns på din faktura).
Är du medlem loggar du in med ditt personnummer.

Problem med inloggningen? Kontakta webbredaktören: linda.persson@tandlakarforbundet.se
Prenumerera på Tandläkartidningen Bli medlem i Tandläkarförbundet