Låg födelsevikt en möjlig faktor vid missfärgade tänder

14 Jun 2012
Dela artikeln

Barn som väger under 2,5 kg vid födelsen kan ha en förhöjd risk att drabbas av missfärgningar på tändernas emalj. Det visar en undersökning av närmare 400 barn mellan tre och fem år gamla från Brasilien.

Ganska precis tre av tio barn hade drabbats av någon typ av missfärgning på tänderna. Vanligaste typen av problem var tydligt avgränsade missfärgade fläckar på överkäkens framtänder.
Forskarna menar att det handlar om en typ av utvecklingsdefekt vid bildandet av emaljen som kan bero på undernäring, men de kunde inte finna någon skillnad mellan barn från familjer med låg inkomst och familjer med hög inkomst, något som talar emot den hypotesen.

Den låga födelsevikten kan inte heller förklara hela problemet eftersom det var få barn som hade en födelsevikt under 2,5 kg. Därför jagar forskarna vidare efter andra orsaker.

Text: Fredrik Hedlund

Dela artikeln
Källa:

Correa-Faria P, Martins-Junior PA, Vieira-Andrade RG, Oliviera-Ferreira F, Marques LS, Ramos-Jorge ML. Developmental defects of enamel in primary teeth: prevalence and associated factors. Int J Paed Dent 2012, doi: 10.1111/j.1365-263X.2012.01241.x.

Kommentera artikeln:

Dina åsikter, synpunkter och kunskaper är viktiga för oss men vi vill att kommentarerna håller en god och konstruktiv ton.
Kommentarer till artiklarna förutsätts skrivas i första hand av personer med yrkesmässig anknytning till ämnet.
För att kommentera måste du registrera dig genom att ange ditt namn och din mejladress. Du får vara anonym men tänk på att din kommentar får mer tyngd om du skriver den under ditt riktiga namn. Observera att du själv är ansvarig för det du låter publicera i kommentarsfältet på tandlakartidningen.se.

Observera att du måste klicka på en länk i mejlet som skickas till e-postadressen som du har angivit för att din kommentar ska bli synlig för andra läsare.

Läs tandläkartidningens kommentarsregler

Genom att kryssa för "Jag har läst och förstått villkoren för kommentarinlägg på www.tandlakartidningen.se" godkänner du dessa villkor och förbinder dig därmed att följa dem. Vissa förändringar i villkoren kan komma att göras efter hand.