Internationell fackpress

0

Nytt stöd för astmamediciners ökade risk att ge barn karies

Frågan om inhalerade astmamediciner ökar risken för barn att drabbas av karies har fått varierande svar i olika studier i över 20 års tid. Nu kan forskare från Slovenien lägga ytterligare en pusselbit på bordet och visa att det åtminstone verkar vara så för barn med svårare astma.

De har undersökt 220 barn mellan två och 17 år gamla som behandlades för kronisk astma vid Barnsjukhuset vid Ljubljana-universitet i Slovenien. De astmasjuka barnens tänder jämfördes med 220 åldersmatchade friska barn som gick på rutinkontroll vid tandkliniken på samma sjukhus.

De astmasjuka barnen hade medicinerat dagligen under minst ett år och samtliga inhalerade kortisonpreparat dagligen och beta2-stimulerare vid behov. Mer än åtta av tio barn sköljde munnen efter varje dos och över sju av tio använde läkemedel utan innehåll av socker.

Två tandläkare, som inte kände till vilka barn som hade astma, undersökte barnen och noterade både angrepp i form av hål och angrepp som ännu inte resulterat i hål, saknade permanenta tänder samt fyllningar i både mjölktänder och permanenta tänder.

De astmasjuka barnen hade genomgående mer kariesangrepp, fyllningar och saknade permanenta tänder. Andelen helt kariesfria barn var också signifikant lägre bland astmatikerna i alla åldersgrupper utom bland de äldsta mellan 13 och 17 år.

Forskarna menar att deras resultat bör leda till ett preventionsprogram för den högriskgrupp för karies som barn med astmamediciner är.

Källa:

Samec T, Amaechi BT, Battelino T, Krivec U, Jan J. Influence of anti-asthmatic medications on dental caries in children in Slovenia. Int J Paed Dentist 2012, doi: 10.1111/j.1365-263X.2012.01243.x

En läsare har kommenterat artikeln

  1. Sofia skriver:

    Vore det inte bra om man blev informerad om detta när ens barn får astmamedicin, istället för som i vårt fall upptäcka det och förstå sambandet efter ett år när det redan är för sent??? Om vi hade fått veta detta innan kunde vi ju ha lagt mer tid och tagit kontakt med tandläkare för att kunna förebygga så mycket som möjligt…

Skriv en kommentar

Vi välkomnar kommentarer till artiklar på tandlakartidningen.se. Dina åsikter, synpunkter och kunskaper är viktiga för oss men vi vill att kommentarerna håller en god och konstruktiv ton.

Kommentarer till artiklarna förutsätts skrivas i första hand av personer med yrkesmässig anknytning till ämnet.

För att kommentera måste du registrera dig genom att ange ditt namn och din mejladress. Du får vara anonym men tänk på att din kommentar får mer tyngd om du skriver den under ditt riktiga namn. Observera att du själv är ansvarig för det du låter publicera i kommentarsfältet på tandlakartidningen.se.

Bekräfta din kommentar

Observera att du måste klicka på en länk i mejlet som skickas till e-postadressen som du har angivit för att din kommentar ska bli synlig för andra läsare.

  • Följ
    Tandläkartidningen
    Twitter
  • Tandläkartidningen på Facebook

Mobilanpassning
AV
Mobilanpassning
AV

Du har klickat på en artikel på Tandläkartidningen+.
Här finns exklusivt material för Tandläkartidningens prenumeranter och Tandläkarförbundets medlemmar. För att nå det krävs inloggning.
Är du prenumerant loggar du in med ditt prenumerantnummer (finns på din faktura).
Är du medlem loggar du in med ditt personnummer.

Problem med inloggningen? Kontakta webbredaktören: linda.persson@tandlakarforbundet.se
Prenumerera på Tandläkartidningen Bli medlem i Tandläkarförbundet