Internationell fackpress

0

Ökad risk för Epstein-Barrvirus vid graviditetsgingivit

Gravida kvinnor med en bakterieinflammation i tandköttet har över tre gånger så hög förekomst av herpesviruset Epstein-Barrvirus i tandköttet jämfört med icke-gravida kvinnor som också hade gingivit.

Det kan turkiska forskare visa efter att ha undersökt 70 gravida kvinnor och 40 icke-gravida som alla hade gingivit. Av någon anedning ökar graviditeten förekomsten av herpesviruset i den bakteriellt inflammerade vävnaden.
En förklaring skulle kunna vara att immunförsvaret är nedreglerat under graviditeten vilket kan underlätta för reaktivering av latent Epstein-Barrvirus, menar forskarna.

 

Källa:

Ereş G, Altıok E, Özkul A, Açıkel CH. Subgingival Epstein-Barr and Cytomegalovirus Occurrence in Pregnancy Gingivitis. J Periodontol 2011;82:1676-84.

Skriv en kommentar

Vi välkomnar kommentarer till artiklar på tandlakartidningen.se. Dina åsikter, synpunkter och kunskaper är viktiga för oss men vi vill att kommentarerna håller en god och konstruktiv ton.

Kommentarer till artiklarna förutsätts skrivas i första hand av personer med yrkesmässig anknytning till ämnet.

För att kommentera måste du registrera dig genom att ange ditt namn och din mejladress. Du får vara anonym men tänk på att din kommentar får mer tyngd om du skriver den under ditt riktiga namn. Observera att du själv är ansvarig för det du låter publicera i kommentarsfältet på tandlakartidningen.se.

Bekräfta din kommentar

Observera att du måste klicka på en länk i mejlet som skickas till e-postadressen som du har angivit för att din kommentar ska bli synlig för andra läsare.

  • Följ
    Tandläkartidningen
    Twitter
  • Tandläkartidningen på Facebook

Mobilanpassning
AV
Mobilanpassning
AV

Du har klickat på en artikel på Tandläkartidningen+.
Här finns exklusivt material för Tandläkartidningens prenumeranter och Tandläkarförbundets medlemmar. För att nå det krävs inloggning.
Är du prenumerant loggar du in med ditt prenumerantnummer (finns på din faktura).
Är du medlem loggar du in med ditt personnummer.

Problem med inloggningen? Kontakta webbredaktören: linda.persson@tandlakarforbundet.se
Prenumerera på Tandläkartidningen Bli medlem i Tandläkarförbundet