Internationell fackpress

0

Tandkräm med låg slipeffekt inte skonsammare mot tänderna

Det är ingen idé att lägga pengar på speciella tandkrämer som marknadsförs som skonsammare mot tänderna på grund av en lägre slipeffekt, så kallad lågabrasiv tandkräm. De är nämligen inte skonsammare än vanlig tandkräm, däremot kan vissa tandprodukter som innehåller tennfluorid skydda emaljen bättre.

Det kan tyska och schweiziska forskare visa efter att ha jämfört fyra lågabrasiva tandkrämer med åtta vanliga tandkrämer och två tandprodukter innehållande tennfluorid i ett in vitro-försök.
Forskarna demineraliserade humana tandbitar genom att utsätta dem för syrabehandlingar sex gånger om dagen i tio dagar för att simulera ett kraftigt intag av läskedrycker. Tandbitarna fick även bada i tandkrämslösning och borstades två gånger om dagen under samma tid.

Tandkrämerna som ingick i studien var kommersiella produkter som gick att köpa i vanliga affärer. Bland de vanliga tandkrämerna fanns Theramed, Sensodyne och Colgate Dentagard, de lågabrasiva tandkrämerna var Pronamel, Apacare, Biorepair, Chitodent och de tennfluorid-innehållande var Proexpert Gum Protection, Colgate Gel-Kam.

Bäst skydd gav Colgate Gel-Kam som var signifikant bättre än alla andra produkter, medan den andra tennfluorid-innehållande produkten inte var bättre än vanlig tandkräm. Det var heller inte de lågabrasiva tandkrämerna där Biorepair gav sämst skydd mot slitage av alla testade produkter.
Forskarna konstaterar att de skonsamma tandkrämerna inte var bättre än vanlig tandkräm, i vissa fall till och med sämre.

 

 

Källa:

Ganss C, Lussi A, Grunau O, Klimek J, Schlueter N. Conventional and Anti-Erosion Fluoride Toothpastes: Effect on Enamel Erosion and Erosion-Abrasion. Caries Res 2011;45:581-9.

Skriv en kommentar

Vi välkomnar kommentarer till artiklar på tandlakartidningen.se. Dina åsikter, synpunkter och kunskaper är viktiga för oss men vi vill att kommentarerna håller en god och konstruktiv ton.

Kommentarer till artiklarna förutsätts skrivas i första hand av personer med yrkesmässig anknytning till ämnet.

För att kommentera måste du registrera dig genom att ange ditt namn och din mejladress. Du får vara anonym men tänk på att din kommentar får mer tyngd om du skriver den under ditt riktiga namn. Observera att du själv är ansvarig för det du låter publicera i kommentarsfältet på tandlakartidningen.se.

Bekräfta din kommentar

Observera att du måste klicka på en länk i mejlet som skickas till e-postadressen som du har angivit för att din kommentar ska bli synlig för andra läsare.

  • Följ
    Tandläkartidningen
    Twitter
  • Tandläkartidningen på Facebook

Mobilanpassning
AV
Mobilanpassning
AV

Du har klickat på en artikel på Tandläkartidningen+.
Här finns exklusivt material för Tandläkartidningens prenumeranter och Tandläkarförbundets medlemmar. För att nå det krävs inloggning.
Är du prenumerant loggar du in med ditt prenumerantnummer (finns på din faktura).
Är du medlem loggar du in med ditt personnummer.

Problem med inloggningen? Kontakta webbredaktören: linda.persson@tandlakarforbundet.se
Prenumerera på Tandläkartidningen Bli medlem i Tandläkarförbundet