Internationell fackpress

0

Unga män med lågutbildade mammor dricker mest läsk

Trots att en stor majoritet av norska unga vuxna säger sig veta att de kan förhindra skador på tänderna genom att undvika att dricka läsk eller juice så dricker över hälften av dem sådana drycker varje dag eller flera gånger per dag. Det visar en telefonintervju-undersökning av drygt 2000 slumpvis utvalda norska unga vuxna mellan 19 och 20 år gamla.

Den största boven är läsk som innehåller socker. Närmare två av tio norska unga vuxna dricker sådan läsk dagligen eller flera gånger om dagen. Men det är stora skillnader mellan olika grupper. Bland kvinnorna var det färre än en av tio som drack så mycket läsk medan närmare var fjärde man gjorde det. Kvinnorna drack i stället läsk utan socker eller juice oftare än männen.

Den största skillnaden i läskkonsumtion berodde dock på mammans utbildningsnivå. Mer än var fjärde person med en mamma som endast gått ut grundskolan drack socker-läsk varje dag eller flera gånger om dagen, medan endast drygt var tionde vars mamma hade en gymnasie- eller universitetsexamen gjorde det. Pappans utbildning spelade liten roll när det gällde dryckesval.

Att dricka juice dagligen eller oftare var det allra vanligaste och ju högre utbildning mamman hade desto fler var det som gjorde det. Men juicen intogs ofta till en måltid och var därför ett mindre problem när det gäller tanderosion, enligt forskarna.

Källa:

Asmyhr Ø, Grytten J, Holst D. Occurrence of risk factors for dental erosion in the population of young adults in Norway. Community Dent Oral Epidemiol 2012, doi: 10.1111/j.1600-0528.2012.00695.x.

Skriv en kommentar

Vi välkomnar kommentarer till artiklar på tandlakartidningen.se. Dina åsikter, synpunkter och kunskaper är viktiga för oss men vi vill att kommentarerna håller en god och konstruktiv ton.

Kommentarer till artiklarna förutsätts skrivas i första hand av personer med yrkesmässig anknytning till ämnet.

För att kommentera måste du registrera dig genom att ange ditt namn och din mejladress. Du får vara anonym men tänk på att din kommentar får mer tyngd om du skriver den under ditt riktiga namn. Observera att du själv är ansvarig för det du låter publicera i kommentarsfältet på tandlakartidningen.se.

Bekräfta din kommentar

Observera att du måste klicka på en länk i mejlet som skickas till e-postadressen som du har angivit för att din kommentar ska bli synlig för andra läsare.

  • Följ
    Tandläkartidningen
    Twitter
  • Tandläkartidningen på Facebook

Mobilanpassning
AV
Mobilanpassning
AV

Du har klickat på en artikel på Tandläkartidningen+.
Här finns exklusivt material för Tandläkartidningens prenumeranter och Tandläkarförbundets medlemmar. För att nå det krävs inloggning.
Är du prenumerant loggar du in med ditt prenumerantnummer (finns på din faktura).
Är du medlem loggar du in med ditt personnummer.

Problem med inloggningen? Kontakta webbredaktören: linda.persson@tandlakarforbundet.se
Prenumerera på Tandläkartidningen Bli medlem i Tandläkarförbundet