Annons

Annons

KI får kritik för urvalshantering

Karolinska institutet bryter mot reglerna för urvalshantering i ansökningsprocessen till tandläkarutbildningen. Det anser Universitetskanslersämbetet.

En person som har sökt till tandläkarutbildningen har anmält KI till Universitetskanslersämbetet (UKÄ) eftersom skolan enligt den sökande har tillsatt fler platser via det alternativa urvalet än som är tillåtet. Anmälaren har studerat antagningsstatistiken och sett att vid antagningen till höstterminen 2013 tillsattes 54 procent av platserna via alternativt urval. KI har endast tillstånd att tillsätta hälften av platserna via denna grupp, resten ska gå till dem som söker via högskoleprov eller betyg.
I sin förklaring uppger KI att de använder sig av så kallat överintag, det vill säga att skolan antar fler sökande än det finns platser till. Det är för att de sökande ska kunna få tidigt besked och för att man vill undvika en omfattande reservintagning vid terminsstarten.
UKÄ noterar att KI har försökt motverka att den alternativa urvalsgruppen skulle få fler platser än vad som är tillåtet. Trots det hade den alternativa urvalsgruppen tilldelats 54 procent av platserna i slutändan.
UKÄ kritiserar därför Karolinska institutet och kräver att skolan senast den 3 november redovisar vilka åtgärder man vidtar för att reglerna i fortsättningen ska följas.

Upptäck mer