Antibiotikaanvändning minskar i Skåne

27 nov 2013
Dela artikeln
Folktandvården Skånes förskrivning av antibiotika har minskat med en femtedel under det senaste året.

I våras utbildade Folktandvården Skåne tandläkare i antibiotikaförskrivning för att öka följsamheten till behandlingsriktlinjerna.

Efter satsningen sattes det upp mål för hur mycket förskrivningen skulle minska och tandläkarna informerades. Nu följs antibiotikaförskrivningen månad för månad och behandlare får kontinuerlig återkoppling.

Antibiotikaförskrivningen inom tandvården i hela landet 2012 var 26 recept per tusen invånare.

Det motsvarade sju procent av antibiotikarecepten i Sverige, men andelen varierade mellan fem och åtta procent i olika landsting. I Skåne stod tandvården för åtta procent av antibiotikarecepten 2012, en relativt stor andel.

Mellan september 2012 och augusti 2013 skrevs flest antibiotikaförpackningar per tusen invånare ut i Skåne. Endast i Skåne och Stockholm skrevs det ut mer än 30 förpackningar per tusen invånare.

Text: Janet Suslick

Dela artikeln
Taggar:

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch