Äntligen svensk tandläkare
Efter mer än ett års kamp fick Isidora Lazarevic svensk tandläkarlegitimation den 16 januari. Jobb i Värnamo väntar.

Äntligen svensk tandläkare

Polsk utbildning 18 jan 2018
Dela artikeln
Isidora Lazarevic har både norsk och dansk tandläkarlegitimation – och nu är hon svensk tandläkare också. Efter drygt ett års kamp kan hon äntligen börja jobba hemma i Sverige.

I slutet av februari börjar Isidora Lazarevic arbeta som tandläkare på folktandvården i Värnamo. Där gör hennes pojkvän, som hon träffade under studietiden i Polen, AT-tjänst för att få svensk läkarlegitimation.

– Nu kan jag äntligen börja leva mitt liv, utropar hon.

Väntan har varit lång. Isidora Lazarevic gick en femårig internationell tandläkarutbildning i Polen och tog examen i juni 2016.

Hon var inställd från början på att hon skulle behöva göra allmäntjänstgöring (AT) efter examen för att få legitimation. Eftersom AT för tandläkare inte finns i Sverige, var planen att göra AT i Norge, något som svenska studenter med samma polska utbildning tidigare hade gjort.

Medan Isidora studerade, ändrade Norge sina regler för att underlätta för studenterna. Norge och Polen ansåg att praktiken som ingick i hennes grundutbildning uppfyllde EU:s krav och ingick avtal med varandra. Det innebar att Isidora och flera andra svenskar som gått samma utbildning fick norsk legitimation (”autorisasjon”) direkt, utan att göra AT.

Isidora Lazarevic fick norsk legitimation i december 2016 och räknade med att få svensk legitimation kort därefter. Så snabbt hon fick det var hon lovad tandläkarjobb på folktandvården i Värnamo.

Det drog ut på tiden och istället för legitimation fick hon avslag av Socialstyrelsen i mars 2017. Socialstyrelsen menade att utan AT, var hennes norska legitimation inte tillräcklig för att få svensk legitimation. Beslutet överklagades till förvaltningsrätten.

I väntan på domen har hon bott hos sina föräldrar i Åkarp norr om Malmö och pendlat till Danmark, där hon i ett år har jobbat på ett särskilt förordnande som tandläkare.

Den 18 december fick hon dansk tandläkarlegitimation, och nu, efter mer än ett års väntan, har hon också fått svensk legitimation eftersom Socialstyrelsen anser att arbetsåret med handledning i Danmark kan jämställas med polsk AT.

För andra som har gått samma utbildning, har det inte gått lika bra. Ett antal som fick norsk legitimation förra året och sedan nobben på svensk legitimation överklagade Socialstyrelsens beslut till förvaltningsrätten, som nu gått på Socialstyrelsens linje.

Janet Suslick

Text: Janet Suslick

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch