Avgiftsfritt för fler unga i Gävleborg

5 jun 2013
Dela artikeln
Avgiftsfri tandvård till och med 23 års ålder – det kan bli verklighet i Gävleborg.

I dag har alla unga till och med 19 års ålder avgiftfri tandvård i Gävleborg. En utredning ser nu över om åldersgränsen i ett första steg kan höjas till 20 år, och om detta slår väl ut utöka upp till och med 23 års ålder.

Hur hög kostnaden blir för att genomföra reformen är ännu inte utrett, men landstinget har fram till i oktober på sig att se hur mycket pengar som måste skjutas till.

Ett viktigt syfte med reformen är att få fler unga att fortsätta att gå till tandläkaren regelbundet.

– Vi vet att vi tappar en del unga när den avgiftsfria tandvården upphör. Vi har gjort en del riktade insatser för att få fler att fortsätta att gå till tandvården, men en höjd åldersgräns är kanske det bästa sättet att få dem att gå regelbundet, säger Maria Lönnbark, vd för Folktandvården Gävleborg.

Tidigare i år kom en studie från Västra Götaland som visade på goda resultat med förlängd avgiftsfrihet. Där höjdes åldersgränsen först till att omfatta 20-åringarna, sedan 21- och 22-åringarna, och i januari i år utökades reformen till att också gälla till och med 23- års ålder.

Text: Mats Karlsson

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga in.
redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch