Bara hälften får sjukdomsbehandling
Bara en femtedel av kariesbarnen hos Praktikertjänst fick 2017 sjukdoms- eller förebyggande behandling i samband med reparativ terapi.

Bara hälften får sjukdomsbehandling

SKaPa 22 aug 2019
Dela artikeln
Bara hälften (51 procent) av patienterna mellan 10 och 19 år får sjukdoms- eller förebyggande behandling i samband med reparativ terapi på grund av karies, visar Svenskt kvalitetsregister för karies och parodontit (SKaPa).

Det är andelen barn som fick sjukdomsförebyggande eller sjukdomsbehandlande åtgärder inom sex månader före eller efter reparativ eller restaurativa åtgärder som SKaPa har räknat på i statistiken.

Variationen mellan vårdgivare är stor. Hos några fick en fjärdedel eller färre av barnen sjukdoms- eller förebyggande behandling 2017. Bara 20 procent av kariesbarnen hos Praktikertjänst fick till exempel sådan behandling.

Andelen var också låg hos Folktandvården Jämtland (23 procent) och hos Folktandvården Skåne (25 procent).

Det kan jämföras med Folktandvården Halland, där det är precis tvärtom – 75 procent av kariesbarnen fick sjukdoms- eller förebyggande behandling i samband med reparativ terapi samma år.

Andelen var också hög, minst 70 procent, inom folktandvården i Värmland och Stockholm.

Text: Janet Suslick

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch