Bästa skyddet för känsliga tänder
Tandkräm som innehåller kalcium-natrium-fosfosilikat är den som bäst skyddar känsliga tänder mot tre olika stimuli, visar studie. Foto: Colourbox

Bästa skyddet för känsliga tänder

Forskning 23 apr 2020
Dela artikeln
De bästa innehållsämnena i tandkräm för att skydda känsliga tänder är nu vetenskapligt fastslagna.

Vad ska en tandkräm innehålla för att ge bästa skyddet mot ilningar och obehag i tänderna av stimuli som taktil beröring, kyla eller luft? Den frågan ställde sig en internationell forskargrupp med forskare från Kanada, USA, Kina, Brasilien och Colombia.

Forskarna gjorde en metaanalys där de inkluderade 125 randomiserade, kontrollerade kliniska studier omfattande över 12 500 patienter. De vanligaste kontrollerna var fluorid- eller placebotandkräm.

Tre stimuli

Efter sammanvägning av studiernas resultat kan forskarna konstatera att den tandkräm som innehåller ämnet kalcium-natrium-fosfosilikat är den som bäst skyddar mot alla tre stimuli som undersöktes. Men ämnet var egentligen bara bäst mot kyla.

Bäst mot taktila stimuli var kalium plus tennfluorid följt av kalcium-natrium-fosfosilikat och tennfluorid. Bäst mot luftstimuli var arginin följt av kalium plus hydroxyapatit och kalium plus tennfluorid.

Källa

Text: Fredrik Hedlund

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch