Borstning med fluor skyddar mot karies
Tandborstning med fluor hjälper mot karies. Foto: Colourbox

Borstning med fluor skyddar mot karies

Genomgång 19 mar 2015
Dela artikeln
Att tandborstning med fluortandkräm två gånger om dagen fungerar mot karies hos barn är vetenskapligt belagt. Men i övrigt finns många kunskapsluckor att täppa igen inom pedodontin. Det visar en ny rapport från SBU.

SBU, Statens beredning för medicinsk utvärdering, har gått igenom ett stort antal vetenskapliga studier som används inom barn- och ungdomstandvården.

Resultatet visar, förutom att borstning med fluortandkräm skyddar mot karies, att det finns stora kunskapsluckor att täppa igen. Luckorna beror antingen på att det saknas forskning eller att forskningen har låg kvalitet.

Det gäller exempelvis tandvårdsrädsla, förebyggande behandling mot karies, diagnostik av karies och tandvård för barn med funktionsnedsättning eller långvarig sjukdom.

Enligt SBU kan dagens metoder vara de rätta, men hur effektiva säkra och kostnadseffektiva de är saknas det kunskap om.

Slutsatsen är att mer kvalitativ forskning behövs inom området.

Text: Mats Karlsson

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch