E-cigaretter kan öka risken för orala infektioner
Foto: Colourbox

E-cigaretter kan öka risken för orala infektioner

Forskning 14 apr 2020
Dela artikeln
Amerikanska forskare varnar nu för att användning av e-cigaretter kan öka risken för orala infektioner genom förändringar av bakteriefloran i munnen.

Forskarna har jämfört den orala mikrofloran hos 119 personer som antingen var icke-rökare eller rökare av antingen vanliga cigaretter eller e-cigaretter.

E-cigarettrökarnas mikroflora var signifikant förändrad och deras nivåer av inflammatoriska markörer var också förhöjda jämfört med de andra två grupperna.

Humanceller som utsattes för e-cigarettaerosol in vitro visade också en förhöjd inflammatorisk respons. Studien har begränsningar, men kan för första gången peka på en ökad infektionsrisk med e-cigaretter, menar forskarna.

Källa

Text: Fredrik Hedlund

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch