Extra pengar ska snabba på valideringen
Socialstyrelsen får ett extra bidrag för att hinna med högen av legitimationsansökningar. Foto: Socialstyrelsen

Extra pengar ska snabba på valideringen

Ekonomiskt stöd 12 feb 2015
Dela artikeln
Socialstyrelsen får 8,6 miljoner kronor av regeringen för att validera utländska utbildningar inom vårdyrken.

Det meddelar regeringen i ett pressmeddelande.

Pengarna ska användas under 2015 och täcka kostnader för de kurser och prov som Socialstyrelsen har i uppdrag att anordna för vårdpersonal med utbildning utanför EU/EES som ansöker om svensk legitimation.

Flera medier har tidigare rapporterat att vårdutbildade personer från länder utanför EU/EES får vänta länge på att deras ansökningar om svensk legitimation ska behandlas. Orsaken är bland annat att antalet ansökningar har ökat markant det senaste året.

Socialstyrelsen fick förra året in 277 ansökningar om svensk legitimation från tandläkare med utbildning i ett land utanför EU/EES. 2013 kom det in 154 ansökningar och året dessförinnan 129 ansökningar.

Tandläkartidningen har tidigare rapporterat om att det kostar betydligt mer att utbilda en svensk tandläkare än att vidareutbilda en tandläkare med utländsk utbildning för arbete i Sverige.

 

Text: Linda Persson

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch