Annons

Annons

Finansiera tandvården som hälso- och sjukvården

Tandvården bör finansieras på samma sätt som övriga hälso- och sjukvården. Det anser Peter Lingström, professor i kariologi och prefekt vid institutionen för odontologi vid Göteborgs universitet.

Peter Lingström är övertygad om att karies skulle minska om samhället plockade in tandvården inom hälso- och sjukvårdens betalningssystem. Det berättade han i dag på internationella munhälsodagen vid en föreläsning på Sveriges Tandläkarförbund i Stockholm.
För en del människor är kostnaden avgörande för om de besöker tandvården eller inte, menar han.
– Det går inte att komma ifrån att för vissa grupper handlar det om ekonomi. Har man en infektion i örat betalar man några hundralappar, men har man en infektion i munnen några millimeter därifrån handlar det om helt andra kostnader, konstaterar han.
Karies ökar i vissa grupper
Peter Lingström talade också om ökningen av karies i vissa åldersgrupper. Dels ökar sjukdomen bland yngre barn, dels bland äldre.
Ökningen tros bero på flera faktorer. Bland barn spelar livsstilen en stor roll. Det finns kanske en tendens att föräldrarna inte hjälper till vid tandborstningen lika mycket som tidigare och fler barn konsumerar kanske godis och läsk oftare.
När det gäller de äldre är en faktor att de har fler tänder kvar långt upp i åldern.
– Man måste sköta tänderna på ett helt annat sätt när man inte lägger dem i ett glas vid sängen om natten.
Andra faktorer som kan påverka äldres tandhälsa är demens och andra sjukdomar, som gör att de inte har möjlighet att sköta munhygienen lika bra, medicinering samt att munnens naturliga självrengöring avtar med åren.
Läs mer om Peter Lingström i Tandläkartidningens artikel ”Prefekten som lägger kariespusslet”.
Internationella munhälsodagen arrangeras av World Dental Federation (FDI). 25 länder deltar i årets kampanj.
Janet Suslick

Upptäck mer