Fler får fri tandvård i Västra Götalandsregionen

12 jun 2013
Dela artikeln
Västra Götalandsregionen höjer gränsen för fri tandvård ytterligare nästa år.

Från 2014 får unga fri tandvård till och med det år de fyller 24. Detta efter ett beslut i regionfullmäktige igår, tisdag.

Åldersgränsen för den avgiftsfria tandvården har höjts stegvis i regionen de senaste åren. Från 22 år 2012 till 23 år 2013 och nu alltså 24 år 2014.

Text: Linda Persson

Dela artikeln
 1. Kommentar från Mr. Angry AEA 15 juni 2013:

  Det är ju bra satsat av politikerna på ungdomarnas tandhälsa idag .
  Men vänta nu.!!….Hur många miljoner /miljarder var det de satsat på, sade du?
  Allvarligt talat, var det så mycket pengar?
  Hur länge behöver samhället ta hand om unga och servera dem gratis tandvård när de ändå blivit myndiga?
  Hur kommer det sig att man å ena sidan anses vara myndig och självständig vid 18-års ålder, men å andra sidan inte kan ta ansvar för egna tänder ända tills man är 24 år?
  Är ungdomarnas tandhälsa i Västragötalandsregionen viktigare än ungdomarnas tandhälsa i andra delar av Sverige.?
  Skulle verkligen våra snäppet äldre patienter , som oftare söker akut hos tandläkaren med ”sönderborrade tänder”,skulle de belastas hela notan?
  Borde inte politikerna satsat dessa pengar istället på den stackars förfallna sjukvården,som nu i sommar lär ödeläggas pga en och annan brist.?
  Var är logiken i detta ? Var är rättvisan,Sverige eftersträvar?!
  Vet vår intelligenta lagstiftare hur mycket jobb och tid vi ,tandvårdspersonal ,lägger ner för att årligen ställa om vårt system, i.o.m den stegvisa höjningen av åldersgränsen för den kostnadsfria tandvården?
  Tror dessa tjänstemän på fullaste allvar att vi, på marktjänsten, inte gör något än att applådera och tacksamt emottager för….fattade beslut?
  Jag menar, i en annan världsdel på kartan har de lite större bekymmer än vad vi har. Man har varken tillgång till eller kunskap om tandborste och tandkräm…!!!!
  Så..Skärpning Sverige säger jag bara!

  • Kommentar från Peter 7 januari 2014:

   Hej
   Håller med.
   Jag googlade runt lite när jag på nyheterna idag fick höra att fri tanvård nu är tom 24 år, jag blev så förvånad och irriterad att jag var tvungen att kolla om det bara är politikerna i vårt Västra Götaland som inte förstår bättre, och det verkar vara så.
   Skäms på er!
   Jag tom hittade en artikel där det stod att våra politiker i Västra Götaland inte ger sig här utan vill fortsätta så att dom ”unga” tom 25 år ska ha fri tand vård.
   Hur tänker ni? Eller tänker ni inte alls, vem vet det kanske förkommer för mycket mutor här också?
   Hälsningar
   Peter

 2. Kommentar från Tandsköterskan Johanna 11 januari 2014:

  Vad skönt att det är fler än jag som blir förbannad av detta, tack! Jag hoppas att fler reagerar och skapar debatt. Trött på mjäkigheten kring unga idag som inte får lära sig att stå på egna ben och att livet faktiskt kräver att man kämpar och bidrar. Jag har precis lyft fram mina åsikter på min blogg, ni får gärna läsa, tycka, sprida:
  http://www.tandskoterskan.net/fri-tandvard-t-o-m-24-ar-i-vastra-gotaland/

  • Kommentar från Johanna 21 mars 2014:

   Jag tycker det är ett bra initiativ! Mina tänder har aldrig haft några större problem, förrän nu. Jag är 21 år och nu när mina visdomständer sakta men säkert sticker fram blir det lite trångt i munnen och mina framtänder lägger sig om lott, både i över- och underkäken. Mest troligt innebär det tandställning för min del. Är väldigt tacksam över den fria tandvården som hjälper mig med detta, när jag i övrigt sköter mina tänder i stort sett prickfritt. Kan mycket väl förstå att ungas oansvarighet med sina tänder får äldre generationer att se rött, men visdomständer är ingenting vi kan påverka.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch