Fluoridlack med kalciumfosfat stoppar fler kariesangrepp
I studien ingick 408 treåringar som behandlades med fluoridlack var sjätte månad under två års tid. Foto. Colourbox

Fluoridlack med kalciumfosfat stoppar fler kariesangrepp

Forskning 2 nov 2020
Dela artikeln
Kombinationen fluorid och trikalciumfosfat har en bättre effekt mot karies än bara fluorid, visar en kinesisk studie.

Att komplettera fluoridlacken med så kallat funktionaliserat trikalciumfosfat, som verkar synergistiskt med fluoriden, förbättrar effekten av fluoridlacken.

Det kan kinesiska forskare visa efter att ha gjort en randomiserad, kontrollerad studie av 408 treåringar som behandlades med fluoridlack var sjätte månad under två års tid. Till varje grupp lottades 204 treåringar som antingen fick en antibakteriell behandling med en silvernitratlösning (AgNO3   ) följt av en kommersiell fluoridlack med eller utan funktionaliserat trikalciumfosfat. I snitt hade barnen i fluoridgruppen 4,3 tandytor med karies medan barnen i fluorid + kalcium-gruppen hade 4,7 kariesangripna tandytor. Efter två år var 356 barn kvar i studien och bortfallet var likvärdigt i de båda grupperna.

I gruppen som enbart fick fluoridlack hade kariesangreppet stoppats på i snitt 1,8 tandytor medan samma siffra var 2,6 i gruppen som fick kombinationen fluorid och kalcium.

Källa

Text: Fredrik Hedlund

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch