Folktandvården bemötte rädslan för fluor
Peter Lingström visade hur förekomsten av karies har ökat och minskat på grund av sockret och fluortandkrämen. Foto: Linda Persson

Folktandvården bemötte rädslan för fluor

Almedalen 2015 1 jul 2015
Dela artikeln
Ger vi våra barn gift? Det var den något provocerande utgångsfrågan för Folktandvårdsföreningens seminarium i Almedalen på onsdagen.

Frågan om fluorets eventuella skadlighet har blossat upp igen under våren, och enligt Ann-Charlotte Frank Lindgren på Folktandvården Stockholm AB har man följt debatten i sociala medier. Den ökade oron var något som folktandvården med seminariet ville bemöta med information och fakta.

Att det ”florerar en hel del rykten om fluor på internet” konstaterade tandläkaren Hanna Bergendahl och fick uppskattande skratt för den subtila ordvitsen.

Hon berättade att hon får allt fler frågor om fluor från oroliga föräldrar och erkände att det inte alltid är så lätt att svara.

– Jag läser också på sociala medier och vet kanske inte heller längre vad vi egentligen har belägg för.

Även om det finns bevis för fluorets nytta tycker hon att det är viktigt att tandvården besvarar oron med en viss försiktighet.

– Vi måste resonera om riskerna med att inte använda fluor. Samtidigt måste vi också poängtera att vi i tandvården inte vet precis allt om fluoret men att vi håller oss uppdaterade kring den senaste forskningen.

En som har koll på forskningen är Peter Lingström, professor i kariologi vid Göteborgs universitet. Han visade siffror och diagram på fluorets positiva inverkan mot kariesförekomsten i Sverige, berättade hur ämnet verkar och pratade om vilka risker som finns med att använda för mycket fluor.

Efter en fråga från åhörarna redde han också ut varifrån den med vissa mellanrum återkommande fluorrädslan kommer. Dagens debatt kopplade han till en artikel som publicerades för något år sedan där man utredde kopplingen mellan olika kemikalier och vissa neurologiska sjukdomar, som ADHD.

– I den studien tog men inte hänsyn till den totala mängden fluor som de undersökta barnen fick i sig, till exempel hur mycket fluor som finns i vattnet.

Ann-Christine Frank Lindgren avslutade med att konstatera att tandvården behöver bli bättre på att informera.

– Vi behöver ta fram ett material som vi kan använda i mötet med patienterna. Vår ambition är att föräldrar ska känna sig trygga med vad vi gör.

Folktandvården Stockholm har också precis anställt en person som finns ute i sociala medier för att följa diskussionerna som finns där.

Text: Linda Persson

Dela artikeln
Taggar:

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga in.
redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch