Fördubblad risk för tanderosion hos vegetarianer
Särskilt frukt kan vara syrligt och sänka pH-värdet i munnen. Foto: Colourbox

Fördubblad risk för tanderosion hos vegetarianer

Forskning 19 dec 2019
Dela artikeln
Vegetarianer har en mer än fördubblad förekomst av tanderosion, visar ny svensk metaanalys.

Att äta vegetarisk kost har många fördelar ur ett hälsoperspektiv; tidigare studier har visat att vegetarianer i genomsnitt har ett lägre BMI, lägre kolesterol- och glukosnivåer samt en lägre risk för hjärt-kärlsjukdomar och cancer. Men nu kommer en svensk metaanalys som visar att vegetarianer samtidigt kan ha en mer än fördubblad risk för tanderosion.

forskarna har sammanställt resultat från de 18 studier som de fann i sin sökning av forskning som studerat effekten av vegetarisk kost på tandhälsan. Nio av studierna var från Indien, tre från Finland, ytterligare fyra från andra länder i Europa, en från Brasilien och en från Trinidad och Tobago. Kvalitetsmässigt nådde studierna dock inte upp till några höjder; två bedömdes ha måttlig kvalitet och resten låg kvalitet. Den främsta orsaken var att studierna är små.

Dubbel risk för tanderosion

Med dessa begränsningar i åtanke kan forskarna ändå visa att vegetarianer har en statistiskt säkerställd mer än fördubblad risk att drabbas av tanderosion. När det gäller risken för karies eller antal tänder gav studierna motstridiga resultat, varför inga slutsatser kunde dras.

Forskarna kan också presentera några hypoteser kring orsaken, varav en är att vegetarianer äter mer frukt och grönsaker, och särskilt frukt kan vara ganska syrligt och sänka pH-värdet i munnen.
En annan hypotes är att vegetarianer inte skulle få i sig alla essentiella aminosyror, nödvändiga för att bygga upp och reparera slitna tänder. Men framför allt efterlyser forskarna fler studier av bättre kvalitet för att fastställa sambandet.

Källa

Text: Fredrik Hedlund

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch