Fortfarande brist på tandläkare

31 jan 2013
Dela artikeln
Efterfrågan på tandläkare är fortfarande större än tillgången i landet.

Det framgår av Socialstyrelsens senaste enkät om rekryteringsläget i folktandvården. Enkäten görs i oktober varje år.

Enkäten om rekryteringsläget i folktandvården ingår i Socialstyrelsens rapport Nationella planeringsstödet 2013, som publiceras i dag.

Socialstyrelsens samlade bedömning är att efterfrågan överstiger tillgången på tandläkare.

Arbetslösheten är mycket låg bland tandläkare och nya tandläkare etablerar sig snabbt på arbetsmarknaden. Flera landsting har aktivt rekryterat tandläkare från utlandet under 2012.

Även med den planerade utökningen på tandläkarprogrammet krävs att tandläkare utbildade utomlands flyttar till Sverige, annars fortsätter antalet tandläkare att minska.

Läs mer i Tandläkartidningen nummer 3 2013, ute runt den 21 februari och i rapporten Nationella planeringsstödet 2013.

Text: Janet Suslick

Dela artikeln
  1. Kommentar från Bo Sidbrant 1 februari 2013:

    Vårdbehovet hos folk 40 år och yngre är mkt begränsat, 40- talisterna däremot, håller reparationskarusellen igång 10-15 år ytterligare. När de blir ”äldre-äldre” och kroppslig och munhälsomässigt ”rasar”, orkar de inte med så stora vårdinsatser. Det kommer snart att stadigt bli ett minskande tandvårdsbehov och alla tandläkare som pensioneras behöver inte ersättas. Vi har sett det för – först är det brist och sedan är det fortfarande brist och sedan vänder det ganska fort, men 5 kanske 10 år ytterligare rullar det på ganska oförändrat. Kom ihåg – Inga kurvor pekar för evigt i samma riktning.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch