Fyra gånger högre risk för storrökare att förlora implantat
Foto: Colourbox

Fyra gånger högre risk för storrökare att förlora implantat

Forskning 17 mar 2020
Dela artikeln
Att rökning ökar risken att förlora implantat är väl känt, men hur risken påverkas av antalet cigaretter per dag är mindre känt.

I en metaanalys av 23 studier kan iranska forskare visa att riskökningen följer ett linjärt samband där rökning av färre än tio cigaretter per dag inte ökar risken, men att risken sedan ökar med antalet rökta cigaretter per dag.

Rökning av 15 cigaretter per dag innebär en relativ risk på 1,6, medan 20 cigaretter per dag medför en relativ risk på 2,8.

Röker man mer än 20 cigaretter per dag ger det en relativ risk på 4 jämfört med att inte röka alls. Storrökare bör därför betraktas som riskpatienter, menar forskarna.

Källa

Text: Fredrik Hedlund

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch