Karolinska institutet fälls för diskriminering
KI döms att betala skadestånd till den diskriminerade kvinnan. Foto: Camilla Svensk/KI

Karolinska institutet fälls för diskriminering

Dom 17 nov 2016
Dela artikeln
Karolinska institutet har gjort sig skyldigt till indirekt diskriminering när en tandläkarstudent inte tilläts använda engångsärmar i plast istället för kortärmat. Det har Stockholms tingsrätt beslutat.

Karolinska institutet (KI) har tidigare bestämt att det inte är okej att frångå klädreglerna på kortärmat av religiösa skäl, vilket en kvinnlig tandläkarstudent önskade.

Men KI har inte lyckats bevisa att det skulle vara farligare ur smittskyddshänseende att använda engångsärmar än de engångshandskar som redan används, anser Diskrimineringsombudsmannen (DO).

DO hänvisar också till att engångsärmar är ett etablerat alternativ i liknande situationer, till exempel i Storbritannien.

KI döms att betala 5000 kronor i diskrimineringsersättning till kvinnan.

Text: Linda Persson

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in, kontakta webbredaktören.redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch