Krav på kortärmat problem för muslimska kvinnor

3 mar 2014
Dela artikeln
En kvinna som läser till tandläkare på Karolinska institutet (KI) vill inte bära kortärmade arbetskläder, trots att KI:s hygienregler kräver det.

”Då jag detta år påbörjar min fjärde termin på tandläkarprogrammet slås jag av den bittra insikten att jag kanske inte kommer att kunna fortsätta bedriva mina studier. När jag har föreslagit en praktisk lösning – där jag följer Socialstyrelsen föreskrifter, inte riskerar min eller patientens hälsa samtidigt som jag täcker mina armar – beslutade de ansvariga för klinikverksamheten att det inte går”, skriver hon i en debattartikel i Aftonbladet.

”Att beslöjade kvinnor ska ställas inför dilemmat att antingen genomgå en utbildning eller gå emot sin tro och tillåta inskränkningar i deras mänskliga rättigheter… ger stora konsekvenser för individen i fråga, som blir antingen tvungen att lämna sin utbildning eller äventyra sin frihet att utöva sin tro.”

”Det finns dock, enligt de kunskapsunderlag som Socialstyrelsens föreskrifter är baserade på, inga vetenskapliga bevis på att långärmad skyddsklädsel innebär en större smittorisk än kortärmad när den är för engångsbruk och är patientbunden. Trots detta finns en stor ovilja inom vården att ge utrymme för långärmad skyddsklädsel”, skriver kvinnan.

Nu har hon vänt sig till Diskrimineringsombudsmannen (DO).

Text: Janet Suslick

Dela artikeln
 1. Kommentar från Nils-Gunnar Berg 5 mars 2014:

  Jag beklagar att du känner dig kränkt av Sveriges regelverk. Hygienrutiner inom vårt yrke sätts högt. Innan du sökte in på tandläkarprogrammet borde du vara införstådd med att det finns ett regelverk, som måste följas om man vill ha tandläkare som yrke. Alla andra studenter och verksamma kollegor är skyldiga att följa reglerna. Så även du. Jag är övertygad om att du kommer att bli förlåten av din högste beskyddare om du istället för att obstruera väljer att följa det lands lagar och författningar, som du valt att flytta till. För nog gjorde du ett aktivt val i ditt val av land att komma till. Du har gjort ett bra val om du bestämmer dig för att i alla sammanhang integrera dig i det svenska samhället.
  Lycka till med bara underarmar.

  • Kommentar från Maya 7 mars 2014:

   “För nog gjorde DU ett aktivt val i DITT VAL av land att komma till.” – Nils-Gunnar Berg

   Vad får dig att tro att hon flyttade till Sverige? Ingenstans i texten märkte jag någon som helst antydning om att hon har invandrat till Sverige. Om det nu är så att Nema invandrade till Sverige kan vi inte fastslå att hon var tillräckligt gammal för att besluta själv …

 2. Kommentar från Staffan Lindholm 5 mars 2014:

  Hur är läget internationellt?
  I England?
  I Turkiet?
  I Saudi?
  I Portugal?
  I Mongoliet?
  Ivrigt avvaktas genomlysning
  i detta spörsmål.
  /; sl

 3. Kommentar från Martin 10 mars 2014:

  Varför inte låta ens religiösa identitet vara sin privata åsikt och uttrycka den privat? Slöja och heltäckande ärmar privat, följa klädkoden på jobbet under arbetstid.

  Om man vill diskutera religionsfrihet så kan man ju fundera på om man som vårdgivare bör öppet manifestera sin religiösa tillhörighet. Det kanske inkräktar på patientens religiösa övertygelse? Om jag vore jude och patient kanske det skulle upplevas som kränkande om jag blir behandlad av en som öppet visar sin kristna eller muslimska tro, då dessa religioner anser att den monoteistiska religionen utvecklats vidare, från judendom, genom Muhammed alternativt Jesus.

 4. Kommentar från The Professor 11 mars 2014:

  Nils-Gunnar:

  Till en början lät du som en ganska så klok man… Jag håller med dig om att det är viktigt med hygienrutiner och att den skall gälla för alla, oavsett religion och kön. Jag tycker heller inte att långärmade arbetskläder passar tandläkaryrket. Däremot förstår jag inte vad du menar med att denna person inte följer Sveriges lagar och författning. Det är väl för att hon vill följa dem som hon lyft fram den här frågan för att eventuellt få till en förändring? Sedan så är det så typiskt att man gör detta ämne till en invandrarfråga, ”varför kom du hit då?!”. Lägg ner sådant trams och gå och läs en historiebok istället. Tyvärr måste du acceptera att vi invandrare är många inom tandvården och vi är här för att stanna!

 5. Kommentar från Diana 12 mars 2014:

  Jag har all respekt för att alla har rätt att utöva vilken religion de själv väljer, men vi bor faktiskt i Europa/ Sverige och inte i mellanöstern eller något annat muslimskt land där kvinnor faktiskt inte har några rättigheter. Varför förvandla det till ett diskrimineringsfall. På vilket sätt diskrimineras man om man måste visa underarmarna?? Det är kanske religionen i sig som begränsar henne än vårt samhälle kan jag tycka. Varför måste vi anpassa hela samhället efter en religion, vi diskriminerar med automatik andra religioner eller?? Åker man till Saudi Arabien och Iran så måste alla kvinnor täcka huvudet och bära slöja oavsett tillhörighet och religion. Religion hör hemma och inte på en arbetsplats eller i en skola.

 6. Kommentar från stefan 14 mars 2014:

  Religiösa attribut och idéer hör inte hemma i det offentliga. Det är religionsfrihet för mig.
  Vi skall vara glada för att kyrkorna är i princip tomma i detta land. Fanatismen breder lätt ut sig i dettaområdet. Utbildarna bör vid antagning klargöra dessa regler så konflikter, Do och annat kan undvikas.

 7. Kommentar från Maria 14 mars 2014:

  Ifall detta går igenom, så skall det vara MIN rätt att kunna kräva att inte behöva bli behandlad av henne på grund av hennes bristande hygien.

  • Kommentar från F 17 mars 2014:

   Det är din fulla rätt med nuvarande lagstiftning att själv välja vårdgivare. Som tandvårdsutövare borde du känna till detta.

   Är tandläkartidningens kommentatorsfält endast för personer verksamma inom tandvården? Det borde det vara.

 8. Kommentar från Roger Sahlström 17 mars 2014:

  Om man som patient har problem med en tandläkare som inte följer upp de regler som är uppsatta. Vart vänder man sig då?

  Till DO?

  Vad har religion med valet av arbete att göra? Sverige är ett sekulärt land. Då lämnar man sin religion hemma och den bör för samhällets bästa vara en privatsak.

  Kan man säga att man nekar vård av muslimska tandläkare av religiösa eller politiska skäl?

  Det går ju bra att tex kasta ut riksdagsledamöter av politiska skäl från krogen.

 9. Kommentar från Varg i Veum 17 mars 2014:

  Är det inte lite sent påkommet att man är muslim? Eller är utbildningen så dålig att först efter 3 terminer får man lära sig hygien? Vilka vetenskapliga bevis har hon på att tidigare vetenskap har fel om hygien?

 10. Kommentar från max 17 mars 2014:

  Hygienrutiner är viktigare än en vidskepelse utan vetenskapliga grunder.
  Inga fler anpassningar till religiösa stollar.
  Ta seden dit man kommer är min paroll.

 11. Kommentar från Mikael vanheden 17 mars 2014:

  religiösa övertygelser får inte vinna över sunt förnuft och vetenskapliga evidens.
  Vi skall inte behöva ändra våra lagar och regler bara för en fånig religion påstår att det är fel!

 12. Kommentar från Örjan Björklund 17 mars 2014:

  Tandläkartidningens kommentarsfält i första hand är avsett att ge våra läsare möjlighet att kommentera artiklar och ämnen utifrån en yrkesmässig horisont.
  Tack för att ni respekterar detta.
  Vi förbehåller oss också rätten att ta bort inlägg som strider mot våra regler och villkor för kommentarerna.

  Örjan Björklund
  Chefredaktör

  • Kommentar från F 17 mars 2014:

   Mycket bra!
   Detta skulle kunna förtydligas, se Läkartidningen för bra exempel på villkor för kommentering.
   Sådana här artiklar spelar SD i händerna och verkar alltid attrahera ”toppkommentatorer” från brunhögern. Tandläkartidningen är till för tandvårdspersonal!

 13. Kommentar från Therese 17 mars 2014:

  Så du anser att vissa regler gäller för vissa!
  Regeln finns av en anledning!

  Det är din skyldighet att kolla upp innan du ens ansöker!
  Det måste du väl förstå när du inte för din tro kan göra på ett visst sätt!

  Kolla upp det då inte nu!
  Anse inte att regler är undantagna från dig!!!!!!

 14. Kommentar från Johan Warfvinge 17 mars 2014:

  Visst finns det evidens att man inte skall ha långärmat, finns undersökningar som visar att långärmade klinikkläder har hög halt av bakterier i den nedre delen av ärmarna. Sahlgrenska akademin har gjort en stor utredning av detta. Frågan har också prövats rättsligt. Vill man arbeta inom vården måste man finna sig i detta.

 15. Kommentar från Johan Hansson 18 mars 2014:

  Problemet med ”engångsbruk”är just att den ska bytas efter varenda patient. Vi har här ett stort tidslöseri och ett enormt tvättberg. Ska vi betala för detta för att vissa ska ha religiösa särregler på arbetsplatsen? Hur stort utrymme ska religion ha i vårt samhälle? Jag har med klädval jag skulle vilja kunna göra på mitt arbete. Jag har dock ingen högre makts regler jag kan åberopa för att tvinga min arbetsgivare att gå med på dessa. Detta handlar faktiskt om att förtjäna sitt levebröd. Man kan inte komma med vilka krav som helst utan i bland får man svälja och göra sitt jobb.

 16. Kommentar från Ajla Kurtagic 26 mars 2014:

  Självklart spritar vi av händerna mellan patienterna, men hur många av oss glömmer att sprita av underarmarna mellan patienterna!?
  Kvinnan i detta fall skulle använda rena underarmsskydd mellan varje patient, vad är problem med detta? Varför blir ni så upphetsade över detta!?
  Man ser inte så här många kommentarer under artiklar som handlar om mycket viktigare saker för tandvården. Detta beror på xenofobi och främst ett tusenårigt inbyggt hat mot muslimer.

  /Ajla Kurtagic,
  tandläkare, ateist, demokrat!

  • Kommentar från Diana 2 april 2014:

   Att inte sprita underarmarna är tjänstefel lika mycket som att ha långärmad. Detta har inte med fobi att göra eller hat mot muslimer. Att ifrågasätta en religion och vad en religion kräver av en trotjänare gör inte mig eller de andra här med automatik till muslimhatare.

   • Kommentar från Ajla Kurtagic 2 april 2014:

    Diana, varför skriver du inte ditt fullständiga namn då. Jag misstänker att du inte jobbar inom tandvården, då du nämner ordet ”tjänstefel” so visar på bristande kunskaper, det är inte tjänstefel att att inte sprita underarmarna.

 17. Kommentar från Nils-Gunnar Berg 29 mars 2014:

  Intressant att detta väckt stor debatt.
  Jag förstår absolut inte varför vederbörande tvunget skall ha långärmat. Vad blir konsekvenserna för henne personligen om hon tvingas följa svenskt regelverk? Vad ”tvingar” henne att dölja sina underarmar och sin hud? Kan någon förklara?

 18. Kommentar från Mats Mehrstedt 29 december 2014:

  Bakterieprover i samband med tandläkarbehandlingar visar att flest bakterier står att finna på håret, och framförallt på helskägg. Kanske alla borde bära slöja, alternativt mössa – och raka skägget om munskyddet inte täcker allt. Rimligtvis vore väl engångsärmar möjliga att tillåta???

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch