Lyckad satsning för barnens munhälsa
Utställningen är en lyckad satsning, tycker Eva-Karin Bergström, enhetschef på Folktandvården Västra Götalands hälsoodontologiska enhet. Foto och film: Janet Suslick

Lyckad satsning för barnens munhälsa

Riksstämman 2018 14 nov 2018
Dela artikeln
På Universeum i Göteborg erbjuds en permanent munhälsolektion. Barn som besöker utställningen Hälsa lär sig om munnen, maten och tandvården på ett roligt sätt. Folktandvården Västra Götaland är nöjd med sin satsning.

– Utställningen är en permanent munhälsolektion. Barnen kommer hit för att ha kul och lära sig saker. Det är ett bra komplement till tandvårdsbesök och munhälsolektioner i skolan, säger Eva-Karin Bergström, chef på Folktandvården Västra Götalands hälsoodontologiska enhet.

Hon har berättat om samarbetet mellan folktandvården och vetenskapscentret Universeum i samband med årets odontologiska riksstämma, som började i Göteborg i dag och pågår till och med fredag.

Engagerande upplevelser
Utställningens munhälsodel består bland annat av en stor mun som besökare kan gå in i för att lära sig om anatomi och munhälsa. En tand har en tårtbit utskuren så att barnen kan se hur tanden ser ut inuti och i annan del av munnen kan man se rötterna genom att tända en lampa.

Ett överraskningsmoment är två omärkta knappar. Trycker man på den ena doftar det mint, men den andra sprider lukten av surströmming.

En tandvårdsstol är på plats och barnen kan leka patient eller tandläkare. Det går också att testa hur man ser ut med olika leenden, till exempel med tandställning.

Förhoppningen är att barn och unga ska lära sig mer om varför de dagliga munhygienvanorna är viktiga för hälsan och att det ska inspirera dem att ta hand om sina tänder.

Når man rätt målgrupp?
– Barnen som kommer på helgerna med sina familjer är kanske inte de som behöver det bäst, men vi jobbar aktivt för att motverka den ojämlika hälsan, berättar Eva-Karin Bergström.

Folktandvården satar medvetet för att nå barn från socioekonomiskt svaga områden, barn med särskilda behov och ensamkommande asylsökande. Bland annat får skolklasserna fribiljetter till Universeum när folktandvården besöker barnen som går i årskurs sex.

Wowfaktorn
Utställningen Hälsa ger barnen mycket, tror Eva-Karin, och hon är imponerad av Universeums pedagogiska koncept.

– Vi ser att barnen har roligt när de kommer hit. ”Wowfaktorn”, att det finns kittlande moment, gör upplevelsen minnesvärd.

Däremot är det svårt att mäta om besöket gör nytta i form av förbättrad munhälsa, medger hon.

Fortsätter nästa år
Samarbetet mellan folktandvården och Universeum började 2015, året innan utställningen blev klar, och fortsätter nästa år.

– Projektet tar slut nästa höst. Någon form av samarbete ska vi säkert ha kvar, för vi har så goda erfarenheter, men i vilken form har vi inte bestämt än, säger Eva-Karin Bergström.
Janet Suslick

FAKTA – EVA-KARIN BERGSTRÖM

* Eva-Karin Bergström är enhetschef på Folktandvården Västra Götalands hälsoodontologiska enhet och centrum för äldretandvård.

* Hon är projektledare för folktandvårdens samarbete med Universeum.

* Eva-Karin Bergström är tandhygienist och lade fram en doktorsavhandling 2016 om effekten av fluorlackning i skolorna.

Text: Janet Suslick

Dela artikeln

Andra artiklar i temat "Riksstämman 2018"

Pris till bästa forskningsrapport

Riksstämman 2018 Emma Göranson har vunnit priset för bästa forskningsrapport i samband med årets odontologiska riksstämma. Hon får 10 000 kronor.
16 nov 2018

Spottprov kan ersätta bajsprov

Riksstämman 2018 I framtiden kan salivprov kanske ersätta avföringsprov för att ställa diagnos på inflammatorisk tarmsjukdom, enligt Mirjam Majster, tandläkare och doktorand vid Karolinska institutet.
15 nov 2018

Övergrepp kan upptäckas inom tandvården

Riksstämman 2018 Minnet av sexuella övergrepp kan hos en del personer väckas i tandvårdsvårdssituation. Genom att lära sig känna igen subtila signaler kan tandläkaren hjälpa till.
15 nov 2018

När tandborsten blir intelligent

Artificiell intelligens Större datamängder än en mänsklig hjärna kan överblicka. Men artificiell intelligens kan hitta mönster och dra slutsatser. Till exempel varna för riskbeteenden utifrån information om hur någon borstar tänderna.
15 nov 2018

Digitalteknik hjälper estetik

Riksstämman 2018 Bra kommunikation hänger ihop med ett vackert slut­resultat. Två av föreläsarna på årets riksstämma har med hjälp av digital teknik förfinat sitt arbetssätt inom protetik.
14 nov 2018

Pris för artikel om­ biologiska reaktioner

Pris Tandläkartidningens pris för bästa vetenskapliga översiktsartikel går i år till en artikel med titeln ”Biologiska reaktioner på dentala material” som publicerades i Tandläkartidningen nummer 11/2017. De fem artikelförfattarna, med Lars Björkman i spetsen, är verksamma vid Universitetet i Bergen i Norge samt NIOM, Nordisk Institutt for Odontologiske Materialer i Oslo.
14 nov 2018

Virtuell verklighet vägleder tandläkare

Simulering Ny teknik ger nya möjligheter till simulering. Hur man lägger upp ­utbildningen och hur man följer student­ernas framsteg kan se annorlunda ut om bara några år.
13 nov 2018
Plusmaterial

Bristfällig standard ­döljer vibrationsproblem

Arbetsmiljö Vibrationsstandarden ISO 5349 bedömer högfrekventa vibrationer, som överstiger 1 250 Hz, som irrelevanta. Genom att standarden ”tar bort” högfrekventa vibrationer kan tillverkare kalla en highspeedborr för vibrationsfri. Men vibrationerna finns där, och de är inte goda.
13 nov 2018

En avhandling som ger avtryck

Forskaren Tiden kan vara inne för allmäntandläkare att satsa på intra­oral skanning, tycker Björn Gjelvold, protetiker och doktorand i Malmö. På årets odontologiska riksstämma föreläser han om digitala avtryck.
12 nov 2018
Plusmaterial

Kliniken som testar framtidens tandvård

Digitalisering På Folktandvården Idun ska det vara högt i tak för nya idéer och personalen har tid avsatt för innovation. Det handlar både om ny teknik och nya sätt att arbeta. Välkommen till världens smartaste tandvårdsklinik.
9 nov 2018

Provkör framtiden

Riksstämman 2018 Det är inte alla dagar man får chansen att provköra fram­tiden. På årets odontologiska riksstämma på Svenska mässan i Göteborg får du möjligheten. Under besöket i Future Lab kommer du att bli både utmanad och framtidspeppad.
8 nov 2018

Frisktandvårdspatienter får fler fyllningar

Ny rapport Patienter med frisktandvård har fler åtgärder för sjukdomsbehandling, fyllningar och kronor än patienter som betalar löpande för sin tandvård, berättar Lars Gahnberg, registerhållare och ansvarig för Svenskt kvalitetsregister för karies och parodontit (Skapa).
8 nov 2018

Karies ökar hos de äldsta

Riksstämman 2018 Karies och fyllningar ökar hos de äldsta. Det visar Svenskt kvalitetsregister för karies och parodontit (Skapa) i sin senaste årsrapport.
7 nov 2018

FN intresserat av en miljard tandköttsfickor

Big data Svenskt kvalitetsregister för karies och parodontit (Skapa) väcker intresse internationellt.
6 nov 2018

Tandvården ska styras av kunskap

Evidens Kunskap, inte tradition, ska styra vården. För att det ska bli så, utvecklas nya sätt att sprida och tillämpa kunskap inom tandvården.
5 nov 2018

Bus eller godis? Karies fortsätter öka hos barn

Ny årsrapport Karies fortsätter att öka hos yngre barn, visar Svenskt kvalitetsregister för karies och parodontit (Skapa) i sin senaste årsrapport.
31 okt 2018

Här är årets tandläkarstudenter 2018

Pris – Odontologi är det roligaste jag vet! Jag tror att jag får priset för att jag brinner för det jag gör och alltid vill det bästa för mina patienter, säger Jonathan Wiberg, som är årets student på Karolinska institutets tandläkarprogram.
17 okt 2018

Tandläkare talar ut

Karriär En idé om att sprida odontologisk kunskap fick Nicole Winitsky att starta en podd. Hon tycker att fler borde upptäcka poddformatet som ett sätt att lära sig nytt.
5 nov 2018
Plusmaterial

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in, kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch