Många läkemedel kan orsaka biverkningar i tungan
Den i särklass vanligaste biverkan är missfärgning av tungan följt av tungödem. Foto: Colourbox

Många läkemedel kan orsaka biverkningar i tungan

Forskning 3 feb 2021
Dela artikeln
Runt 120 läkemedelssubstanser kan orsaka biverkningar i tungan. Läkemedlen finns inom nästan alla ATC-koder och de vanligaste biverkningarna är missfärgning och svullnad av tungan, visar en ny kartläggning.

Av de närmare 1 650 godkända läkemedelssubstanser som används i Nederländerna var det drygt 120 stycken, eller 7,4 procent, som kunde orsaka biverkningar i tungan. Det visar en genomgång gjord av nederländska forskare. Även om Sverige använder något färre substanser (cirka 1 200), är problemet likartat här och det är sannolikt inte ovanligt med patienter i tandläkarstolen som har drabbats av biverkningar i tungan. Den i särklass vanligaste biverkan, som kan orsakas av flest läkemedelssubstanser, är missfärgning av tungan följt av tung­ödem.

De nederländska forskarna fann exempel på substanser som kan orsaka tung­biverkan i alla huvudgrupper i ATC-kodsystemet utom i gruppen P, Antiparasitära, insektsdödande och repellerande medel. Vanligast var det i grupperna J, Antiinfektiva medel för systemiskt bruk, och N, Nervsystemet.

Text: Fredrik Hedlund

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in, kontakta webbredaktören.redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch