Munskölj med anti­oxidanter tar inte bort dålig andedräkt
Munskölj med antioxidanter biter inte på dålig andedräkt. Foto: Colourbox

Munskölj med anti­oxidanter tar inte bort dålig andedräkt

Forskning 13 jan 2021
Dela artikeln
Den som vill förbättra sin dåliga andedräkt är inte hjälpt av att skölja munnen med antioxidanter. Det visar en ny studie.

Att munsköljmedel som innehåller klorhexidin, cetylpyridinklorid och zinclactat är effektiva mot dålig andedräkt är visat sedan länge. Forskare från Saudiarabien ville genom en jämförande studie undersöka om en munsköljlösning innehållande antioxidanter var effektiv.

Forskarna lät 35 personer med halitosis randomiserat testa de båda munsköljmedlen samt en koksaltlösning två gånger dagligen i två veckor, varefter nivåerna av svavelföreningar i deras utandningsluft analyserades och jämfördes med värdena från studiestarten.

Varken munsköljlösning med antioxidanter eller med koksaltlösning påverkade nivåerna.

Källa

Text: Fredrik Hedlund

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch