Musik påverkade inte smärtupplevelsen
Svenska forskare ville studera om olika musikstilar påverkade smärtan på olika sätt.

Musik påverkade inte smärtupplevelsen

Forskning 26 aug 2020
Dela artikeln
Varken klassisk eller black metal-musik hade någon signifikant effekt på smärtupplevelsen i tandläkarstolen, visar ny svensk forskning.

Musik har länge använts för att lindra smärta, så kallad audioanalgesi, både vid ingrepp hos tandläkaren och i andra sammanhang. Hur det fungerar är okänt, men det finns anatomiska kopplingar som skulle kunna förklara den smärtlindrande effekten av musik, till exempel korsar hörselsystemet och smärtsystemet varandra i flera områden av nervsystemet.

Svenska forskare ville studera om olika musikstilar påverkade smärtan på olika sätt. I en studie av 20 friska frivilliga kvinnor över 18 år (medelålder 24,5 år) utan smärta testades den smärtlindrande effekten av klassisk musik, black metal-musik samt kontrollsituationen ingen musik vid tre tillfällen. Kvinnorna lottades till ordningen på de tre musikalternativen medan samma experimentella smärtstimuli, en injektion av hypertonisk saltlösning (5,8 procent) i käkmuskeln, användes varje gång.

Högintensiv smärta

Injektionen orsakade en högintensiv smärta vid varje tillfälle som varade i upp till 21 minuter, men forskarna kunde inte se någon signifikant skillnad mellan de olika musikalternativen och de kunde heller inte se någon skillnad i ordning på experimenten.

Bland de deltagande kvinnorna var det endast 15 procent som uppskattade black metal-musiken jämfört med 89 procent som uppskattade den klassiska musiken. Men forskarna kunde trots detta inte se någon korrelation mellan musikpreferens och smärtintensitet. I stället konstaterades att smärtupplevelsen inte påverkades av musiken som spelades upp.

Källa

Text: Fredrik Hedlund

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga in.
redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch