Netflix tar bort filmen om rotfyllningar
Filmen Root cause hade premiär på svenska Netflix i januari, men har nu tagits bort från strömningstjänsten. Foto: Colourbox

Netflix tar bort filmen om rotfyllningar

Endodonti 27 feb 2019
Dela artikeln
Filmen Root Cause, som distribuerats av strömningstjänsten Netflix, har orsakat rabalder världen över med sina alarmistiska och missvisande påståenden om faran med att rotbehandla tänder. Nu är filmen borttagen.

Den så kallade dokumentären Root Cause, som funnits tillgänglig via Netflix sedan, har skrämt många patienter att kontakta sin tandläkare och be att få sina rotfyllda tänder borttagna. Orsaken är att man i filmen påstår att endodontiska behandlingar är orsaken till allehanda kroniska sjukdomar som Multipel scleros, diabetes och bröstcancer.

Påståendena är både felaktiga, missvisande och potentiellt farliga då de är vilseledande och inte vilar på vetenskapliga belägg (även om det påstås i filmen). Många av de åtgärder som föreslås vilar på tro snarare än på vetenskap och inkluderar att leta symtom längs kroppens meridianer och homeopati.

Påståenden dementeras

Svenska Endodontiföreningen och European Society of Endodontology (ESE) har reagerat med kraftfulla dementier av påståendena i filmen. Det har även American Association of Endodontists (AAE) som på sin hemsida har publicerat fakta och information som riktar sig till oroliga patienter.

Och nu har Netflix tagit bort filmen från sitt utbud. Om det är de massiva protesterna från tandläkare världen som är orsaken över har vi inte lyckats klarlägga.

Läs mer på Svenska Endodontiföreningens hemsida.

Text: Hilda Zollitsch

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch