Ny mätning i Jönköping
Jönköpingsstudien genomförs vart tionde år. Ola Norderyd är en av de ansvariga.

Ny mätning i Jönköping

17 apr 2013
Dela artikeln
I 40 år har tandhälsan hos de boende i Jönköpings län studerats. Nu är det dags igen. Bland annat vill vi studera hur beteendefaktorer och den psykosociala miljöns påverkar tandhälsan, förklarar Ola Norderyd, parodontolog och klinikchef vid Rosenlunds vårdcentrum och en av de ansvariga för studien.

1973 genomförde den odontologiska institutionen i Jönköping den första tandhälsoundersökningen på personer i åldrarna tre till åttio år. Sedan dess har studien, som omfattar drygt 1 400 personer, upprepats vart tionde år.

I studien, som bygger på patienternas svar på cirka 100 frågor, mäts olika faktorer som rör tandhälsan. Denna gång tas också frågor som handlar om beteendefaktorers och den psykosociala miljöns påverkan på tandhälsan upp, exempelvis tandvårdsvanor och stress.

– Tandhälsan kan påverkas av den psykosociala miljön, och därför är det viktigt att identifiera sådana faktorer. Resultaten ska ligga till grund för hur vårdinsatserna ska inriktas i framtiden, säger Ola Norderyd.

Till skillnad från tidigare undersökningar kommer patienterna att skriva in sina svar digitalt, vilket väsentligt underlättar arbetet med att analysera resultaten.

Om cirka ett år väntas resultaten kunna publiceras.

 

Text: Mats Karlsson

Foton/Illustrationer: Foto stora bilden: Jönköping Energi

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch