Papperslösa får rätt till tandvård

5 apr 2013
Dela artikeln
Personer som vistas i Sverige utan tillstånd ska ha rätt till samma subventionerade tandvård som asylsökande, föreslår regeringen.

Det innebär att vuxna som vistas i Sverige utan tillstånd ska ha rätt till tandvård som inte kan anstå. Tandvården får bedöma vad ”tandvård som inte kan anstå” i praktiken innebär, säger Johan Ingarö, presschef på Socialdepartementet.

Barn som vistas i landet utan tillstånd ska erbjudas regelbunden tandvård på samma villkor som för bosatta.

Lagändringarna gäller från den 1 juli 2013 om riksdagen säger ja till propositionen som regeringen lade fram i mitten av mars.

Läs mer i Regeringens proposition 2012/13:109 – Hälso- och sjukvård till personer som vistas i Sverige utan tillstånd.

Text: Janet Suslick

Dela artikeln
Taggar:
 1. Kommentar från Carl Lundström 17 maj 2013:

  Vilken kommunistrubrik! Illegala invandrare och turister har tidigare haft ”rätt” att knalla in till vilken privattandläkare som helst och betala för sig, som i vilket annat land som helst. Tandläkare begär inte att betalande kunder uppvisar uppehållstillstånd.

  Det nya är att regeringen vill att de inte skall behöva betala tandvården själva. Det handlar inte att ”papperslösa” får ”rätt till tandvård” utan om att illegala invandrare får tandvården betald av skattemedel utan att identifiera sig.

 2. Kommentar från P:P 22 maj 2013:

  Helt absurd lag.

  Varför ska personer som befinner sig i Sverige olagligt ha rätt till billigare tandvård än för de som bor här?

  • Kommentar från Lisbeth Gustafsson 1 juli 2013:

   Tandvård som inte kan anstå= akuta tillstånd som värk och trauma. Ingen ska behöva ha ont, det är en mänslig rättighet! Har du värk så har du rätt till vård oavsett om du kan betala eller inte!

   • Kommentar från Mika Hirviniemi 5 augusti 2013:

    Jaha? Gäller det även oss svenska medborgare eller kör dom ut oss från tandläkarstolen om vi inte har mer 50 kr med oss och behöver akut tandvård?

    • Kommentar från Martin 15 augusti 2013:

     Folktandvården ska ta emot dig vid värk. Enligt tandvårdslagen är akuta besvär en prioriterad grupp. Sedans ka du ju göra rätt för dig även hos tandläkaren. Sjukvården är näst intill ”gratis” just för att skattepengarna redan pumpas in dit, du har betalat för din vård i förväg tillsammans med alla andra skattebetalare. Hos tandläkaren har du inte gjort det. Alternativet är att höja skatterna och låta tandvården ingå i den allmäna sjukvården.

  • Kommentar från Clas 2 juli 2013:

   Säkert en ypperlig lag, men hur gör man rent tekniskt med journalföringen? Enl Svensk lag måste man skriva in i journalen (personnummer, eller dyligt) som gör att man kan identifiera patienten. Poängen med att vara papperslös är ju att inte ha några pappershandlingar som styrker vem man är.
   Någon som kan vägleda mig?

  • Kommentar från Folke 3 juli 2013:

   SD-lobbyn vill få det till att papperslösa får lyxtandvård på beskostad av pensionärerna och ”hederliga” medborgare. Det är INGEN lyxtandvård. På sin höjd calaseptinlägg och provisoriska lagningar, det borde ligga i varje tandläkares etiska intresse att erbjuda det till alla patienter. Sen är s.k. papperslösa även skattebetalare i Sverige. De handlar mat och annat och betalar moms precis som alla andra. Att hävda att de inte har rätt till något p g a att de inte betalar för sig är helt fel.

 3. Kommentar från M Lindgren 22 augusti 2013:

  Jag har pga flytt tvingats byta tandläkare. Jag går nu hos Smile. Läste på ett anslag i väntrummet att Smile är huvudsponsor för ”tandläkare utan gränser” och det tycker jag är bra. MEN så började jag fundera på om detta engagemang också gäller extra vurmande för nödhjälp här hemma till papperslösa osv. Jag har tyvärr de senaste 30 åren (är ca 60) haft stora tandvårdskostnader. Nu har jag delprotes uppe och nere och har haft i 10 år. Nu började min nya tandläkare prata om implantat!!! och det har ingen öht nämnt tidigare så då blev jag fundersam! Behövs det mer pengar i kassan? Vem är det egentligen som betalar för välgörenheten som Smile bedriver? Är det jag kanske som måste låna pengar för att kunna betala? Jag börjar känna mig som en mesig kassako som gör bäst i att låta de gaddar som är kvar ramla ut en efter en………………..(betalade 1280:- senast för en liten lagning i en rotfylld tand)

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Just nu uppdaterar vi systemet. Om problemen med inloggning kvarstår om ett dygn, kontakta webbredaktören.redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch