Politiker vill ha ny strategi mot antibiotikaresistens
"Resistensarbetet behöver ett helhetsperspektiv", skriver Sven-Erik Bucht, Gabriel Wikström och Helen Hellmark Knutsson. Foton: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Politiker vill ha ny strategi mot antibiotikaresistens

Politik 9 mar 2015
Dela artikeln
Sverige behöver uppdatera sin strategi mot antibiotikaresistens. Det skriver tre Socialdemokratiska ministrar idag i en debattartikel och efterlyser ett blocköverskridande samarbete.

Den ökade förekomsten och spridningen av resistenta bakterier är ett globalt hot, skriver Gabriel Wikström, folkhälso- och sjukvårdsminister, Helen Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, och Sven-Erik Bucht, landsbygdsminister, i ett debattinlägg på Dagens Medicins webb idag.

Antibiotikaresistensen rör både användningen hos människor och djur, därför är det viktigt att ta ett helhetsperspektiv i arbetet, menar politikerna.

Sverige ska fortsätta med sitt höga internationella engagemang och bland annat stödja Världshälsoorganisationen WHO i att ta fram ett program för övervakning av antimikrobiell resistens. Vidare, skriver debattörerna, krävs omfattande forskningssatsningar.

Den svenska strategin mot antibiotikaresistens från 2005 behöver också ses över och uppdateras. Därför har de tre socialdemokratiska ministrarna kallat till ett blocköverskridande samtal om detta. Samtalet äger rum idag, måndag.

Text: Linda Persson

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch