Region Dalarna lockar med hemvändarstipendium

Tandläkarbrist 8 apr 2021
Dela artikeln
I Dalarna är behovet av tandvårdspersonal stort. Nu inrättar regionen stipendier för att locka fler att arbeta där.
Göte Persson hemvändarstipendium tandläkare

Göte Persson

Göte Persson, tandvårdsnämndens ordförande i Region Dalarna, berättar om de nya stipendierna.

Varför gör ni detta?

– Vi har ett stort rekryteringsbehov, framför allt i norra Dalarna. Vi saknar ungefär 20 tandläkare och nästan lika många tandhygienister.

Vem kan söka?

– Det ena stipendiet är ett hemvändarstipendium, som man kan söka om man har någon typ av anknytning hit. Det gäller för den som kommer hit för att arbeta både inom folktandvården och privattandvården. Det andra stipendiet är ett utbildningsstipendium, som kan sökas av studenter på tandvårdsutbildningarna. Vi hoppas att det ska leda till att man gör praktik och sommarjobb här, och sedan väljer att arbeta kvar.

Var kom idén ifrån?

– Det här är en del av ett större projekt för att öka rekryteringen hit. Vi har ett helt batteri av insatser, till exempel tittar vi på vad vi kan göra för medföljande. På Linkedin uppmanar Gunde Svan och Kalle Moraeus tandläkare att komma till Vansbro och Orsa. Hela folktandvårdens överlevnad i Dalarna hänger på att vi kan rekrytera personal. Vi måste göra allt vi kan.

Text: Anna Norberg

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch