Sju av tio tänder med sprickor kan räddas
Den vanligaste spruckna tanden var någon av underkäkens första-molarer följt av andra-molarer i underkäken och överkäkens första-molarer. Foto: Colourbox

Sju av tio tänder med sprickor kan räddas

Forskning 13 jun 2019
Dela artikeln
Genom att sätta en krona på spruckna tänder ökar sannolikheten dramatiskt att de kan räddas, särskilt hos män, visar ny studie.

Sju av tio spruckna tänder med reversibel pulpit var fortfarande friska tre år efter att sprickan behandlades, visar en genomgång från Singapore av 184 patienter med 199 spruckna tänder. Den vanligaste spruckna tanden var första-molarerna i underkäken, följt av underkäkens andra-molarer och överkäkens första-molarer.

Av de tänder som inte klarade sig diagnostiserades två tredjedelar som irreversibel pulpit efter i snitt 1,2 år och resten som nekrotiska efter i snitt två år.

Tänder utan krona

Analyser av tänderna visade att tänder som inte fick en krona löpte mer än tre gånger så hög risk att drabbas av komplikationer. Män löpte ungefär dubbelt så hög risk som kvinnor att drabbas av komplikationer, något som forskarna menar beror på männens större bitstyrka, som kan förvärra sprickor i tänderna.

Forskarna konstaterar att korrekt hanterade kan tänder med sprickor ha ganska goda chanser att klara sig i åtminstone tre år.

Källa

Text: Fredrik Hedlund

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga in.
redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch