Stor studie om hur barnens munhälsa formas
En stor svensk studie ska ge ny kunskap om hur arv och livsstil påverkar barnens orala hälsa. Foto: Colourbox

Stor studie om hur barnens munhälsa formas

10 000 barn 19 sep 2018
Dela artikeln
Vilken betydelse har munnens mikroflora för barns orala hälsa och allmänhälsa? Det hoppas forskare i Umeå få svar på i en stor populationsstudie i Västerbotten.

Studien kallas NorthPop och data om uppåt 10 000 barn och familjer ingår. Med hjälp av långtidsuppföljning studerar forskarna hur astma, allergier, övervikt, skolsvårigheter och annat påverkas av arv och miljö när de växer upp.

Bland mycket annat samlas salivprov in för att se hur den orala mikrofloran byggs upp.

Pernilla Lif Holgersson

– Oral biofilm samlas in från barnen regelbundet: när de födds och när de är 1, 9 och 18 månader. Vid 3- och 7-års ålder samlas både oral biofilm och saliv, berättar Pernilla Lif Holgerson, specialist i pedodonti och universitetslektor vid Umeå universitet.

Salivprov tas
Studien startades hösten 2016 och hittills har runt 2 000 barn rekryterats. De äldsta barnen blir tre år under senare delen av 2019. Då kommer salivprov att tas i samband med den rutinundersökning som sker hos folktandvården i Västerbotten.

– Vi förväntar oss att studien ska bidra till kunskap om hur familjer och deras livsstil och orala hälsa påverkar barnen och hur livsmedel och näringsstatus kan bidra till en hälsosam oral miljö, säger Pernilla Lif Holgerson.

Riktade råd
Hon tror att NorthPop kommer att bidra med kunskap som på sikt kan förbättra barnens tandhälsa. Bland annat kommer tandvårdspersonal att kunna ge barnen och deras föräldrar mer riktade och individuella råd.

– Om vi får bättre förståelse för vad som påverkan bakteriefloran och munhälsan kan vi tidigare fånga upp de barn som ligger i riskzonen för karies, säger Pernilla Lif Holgerson.

Läs mer om Pernilla Lif Holgerson i Tandläkartidningens forskarporträtt ”Hon forskar för småbarnens hälsa”.
Janet Suslick

Text: Janet Suslick

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in, kontakta webbredaktören.redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch