Svårare få jobb för tandläkare
Det råder balans mellan antalet nyutexaminerade tandläkare och antalet tjänster, enligt årets Saco-prognos.

Svårare få jobb för tandläkare

26 nov 2013
Dela artikeln
Det har blivit lite svårare för nyutexaminerade tandläkare att få jobb, men fortfarande ser arbetsmarknadsläget ganska gott ut. Det visar Sacos årliga arbetsmarknadsundersökning för olika akademikeryrken.

När Saco gjorde sin prognos för ett år sedan pekade man bland annat på att antalet pensionsavgångar skulle bli höga framöver, vilket skulle ge goda chansen till anställning för nyutexaminerade tandläkare.

Men i årets prognos talar man om att det råder balans mellan antalet nyutexaminerade tandläkare och antalet tjänster, och på fem års sikt kommer arbetsmarknadsläget att vara oförändrat. Det finns dock regionala skillnader; i vissa glesbygdslän finns vakanser att fylla.

Trots att det i dag utbildas ungefär lika många tandhygienister som det finns behov av ser Saco en ökad efterfrågan på tandhygienister under de närmaste fem åren.

Text: Mats Karlsson

Foton/Illustrationer: Colourbox

Dela artikeln
Taggar:

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch