Tandläkare viktiga för att identifiera våld i hemmet
Forskarna bakom upp­ropet menar att tand­läkarna bör göra mer i kampen mot kvinno­misshandel. Foto: Colourbox

Tandläkare viktiga för att identifiera våld i hemmet

Forskning 18 jul 2019
Dela artikeln
Tandläkare är en underutnyttjad resurs i arbetet med att identifiera och motverka våld i hemmet, menar amerikanska forskare.

Tandläkare har redan en skyldighet att identifiera och rapportera misstänkt barnmisshandel, men ingen liknande skyldighet när det gäller vuxna. Samtidigt har tandläkare en unik position bland hälso- och sjukvårdspersonal när det gäller att kunna identifiera misstänkt våld i hemmet. Det menar ett antal amerikanska forskare som skrivit ett upprop till världens alla tandläkare att göra mer.

Epidemiologiska studier visar att en majoritet av all misshandel i hemmet drabbar kvinnor och resulterar i trauma mot hals och huvud vilket ofta leder till skador på hjärnan och på tänderna. Patienter besöker inte sällan tandvården två gånger per år och tandläkare är därför sannolikt den yrkesgrupp inom hälso- och sjukvården som först kan identifiera tecken på misshandel.

Då har tandläkaren en etisk och moralisk skyldighet gentemot patienten att bistå med hjälp, resonerar författarna, som ser tandläkarna som en underutnyttjad resurs i kampen mot kvinnomisshandel.

Källa

Text: Fredrik Hedlund

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch