Tandläkarförbundet: Äldre får hjälp för sent
En infekterad mun gör det svårt att äta och umgås med människor. Foto: Colourbox

Tandläkarförbundet: Äldre får hjälp för sent

Ny rapport 25 jun 2015
Dela artikeln
Många sköra äldre som bor hemma får inte det stöd som de har rätt till, enligt en ny rapport från Sveriges Tandläkarförbund.

Att ge förebyggande tandvård i perioden mellan att vara oberoende och beroende kan förbättra de äldres munhälsa, konstaterar Tandläkarförbundet i rapporten ”Om sköra äldres munhälsa – insatserna kommer för sent!

Rapporten presenteras i Visby under Almedalsveckan på seminariet ”Sköra äldres tänder rasar. Vem bryr sig? Vem ansvarar egentligen?”

Bengt Westerberg, folkpartist och tidigare socialminister är moderator vid seminariet, som hålls den 1 juli.

I panelen medverkar bland andra Hans Göransson, ordförande i Sveriges Tandläkarförbund, Yvonne Nyblom, ordförande i Sveriges Tandhygienistförbund och Lars Gahnberg, professor och chef vid folktandvårdens Centrum för äldretandvård i Västra Götaland.

En infekterad mun gör det svårt att äta och umgås med människor. Dessutom kan bakterierna spridas till lungorna eller ute i blodet och orsaka livshotande sjukdom. Det drabbar främst äldre personer, och därför är det viktigt att äldres tandhälsa inte försummas, påpekar Tandläkarförbundet.

Text: Janet Suslick

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch