Tuffare regler för estetisk behandling

20 jun 2012
Dela artikeln
Socialstyrelsens utredare föreslår en ny lag för estetiska behandlingar. Bland annat införs krav på tillstånd för att utföra dessa typer av ingrepp samt böter eller fängelse för dem som bryter mot lagen.

Socialstyrelsen tillsatte en särskild utredare, Karin Lindell, riksrevisor och generaldirektör på Konsumentverket, på grund av att man vill öka patientsäkerheten inom den estetiska vården.
– Skönhetsbranschen är en miljardindustri som ständigt växer, och till skillnad från de flesta EU-länder har patienterna i Sverige ett oacceptabelt rättsskydd, säger hon.

Lars-Erik Holm, generaldirektör på Socialstyrelsen, välkomnar utredarens förslag:

– Vi kommer nu att i detalj studera konsekvenserna av dessa, säger han.

Undersökningar inför estetiska behandlingar ska enligt utredaren normalt utföras av läkare eller tandläkare. Däremot kan även andra legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal få tillstånd att utföra vissa behandlingar om kompetenskraven är uppfyllda. Hon föreslår också en 18-årsgräns för den som vill genomgå estetisk behandling.

Vid skador efter estetiska ingrepp ska det vara möjligt för den drabbade att få ekonomisk ersättning från patientförsäkringen på samma sätt som gäller inom den offentligt finansierade hälso- och sjukvården.

Också Per-Anders Sunesson, chef för Socialstyrelsens tillsynsenhet, välkomnar förslagen:

– Det finns risker med många estetiska ingrepp. Samtidigt har det varit oklart vilket ansvar Socialstyrelsen har haft eftersom patienterna själva har valt att genomgå och betala för behandlingarna, säger han.

Text: Mats Karlsson

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch