UKÄ: ”Positivt med treårig tandhygienistutbildning”
De flesta som har svarat på UKÄ:s frågor är positiva till en förlängning av tandhygienistutbildningen.

UKÄ: ”Positivt med treårig tandhygienistutbildning”

Rapport 27 jan 2015
Dela artikeln
Fördelarna med att förlänga tandhygienistutbildningen med ett år överväger nackdelarna. Det anser Universitetskanslersämbetet (UKÄ).

Tandhygienisternas arbetsuppgifter ändras och fortsätter att ändras. Därför har UKÄ undersökt fördelar och nackdelar med att förlänga tandhygienistprogrammet från två år till tre år. Resultaten presenteras i en ny rapport.

– Det känns bra att UKÄ har gjort en bred konsekvensutredning. Det som är viktigt nu är att regeringen går vidare med detta så snabbt som möjligt och formulerar ett uppdrag så att en ny utbildning tas fram, säger Yvonne Nyblom, ordförande i Sveriges Tandhygienistförening (STHF).

– Flera tandhygienistutbildningar är redan treåriga och många har erfarenhet av vad som fungerar bra, så det borde kunna gå fort, tycker hon.

UKÄ har frågat representanter för tandhygieniststuderande, arbetsgivare, arbetsgivarorganisationer och intresseorganisationer. De flesta som har svarat är positiva till en förlängning.

Att förlänga utbildningen kostar staten upp till 25 miljoner kronor per år till lärosätena och upp till nio miljoner kronor i ökat studiemedel, enligt UKÄ:s beräkning, som inte tar hänsyn till att många tandhygieniststudenter redan i dag går en treårig utbildning.

Text: Janet Suslick

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch