Webbutbildning för diagnos av TMD med CBCT

Forskning 26 nov 2020
Dela artikeln
Nio av tio studenter på Tandvårdshögskolan vid Malmö universitet uppskattade den nyutvecklade webbutbildningen för att ställa diagnos på temporomandibulära problem med hjälp av volymtomografi (CBCT), visar utvärdering.

Volymtomografi, CBCT, erbjuder högupplösta tredimensionella bilder som kan underlätta diagnostiken av temporomandibulära problem, TMD. Det är oftast lättare att ställa rätt diagnos med tredimensionella bilder jämfört med tvådimensionella.

Användningen av CBCT inom tandvården ökar, men utbildning i att tolka bilderna släpar efter. Därför har Tandvårdshögskolan vid Malmö universitet utvecklat en webbaserad utbildning i att ställa diagnos på temporomandibulära problem med hjälp av CBCT-bilder. Utbildningen ligger öppen på nätet för alla att använda på adressen cbct-tmj.mau.se/

Utbildningen består av 15 fall med bildserier tagna i tre dimensioner, på samma sätt som i en klinisk situation, som kan visas genom att man drar i en regel under bildserierna. Webbutbildningen är utvecklad för att kunna användas på både datorer, läsplattor och smarta telefoner. Användaren kan välja antal fall som ska testas och måste sedan ställa en diagnos innan nästa fall kan nås.

I en utvärdering testade 36 sistaårsstudenter på tandläkarutbildningen den webbaserade utbildningen. Över 90 procent var nöjda med webbutbildningen och tyckte att programmet var enkelt att använda. 65 procent var nöjda med bildkvaliteten och 76 procent var nöjda med den kunskapsökning som utbildningen hade givit.

Forskarna menar att resultaten visar att den webbaserade utbildningen kan utgöra ett användbart verktyg i tandläkarutbildningen.

Källa

Text: Fredrik Hedlund

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch