Annons

Annons

Det svarta guldets hälsoeffekter

För tandvårdspersonal är lakrits i första hand en ingrediens i godis. Ärtväxten har dock använts som läkemedel i över 4 000 år, bland annat för att lindra rubbningar i matsmältning.

Under riksstämmans andra dag bjöds besökarna på en riktig smakrik föreläsning. Lotta Raab från Desserter utan gränser höll i en lakritsprovning, och berättade samtidigt om rotens historia och användningsområden.
– Egentligen är det bara fantasin som sätter gränser för dess användning. Själv är jag väldigt förtjust att ha den i desserter.
Seminariebesökarna bjöds på nio smakprov, bland annat lakritsrot, salmiak, choklad och rålakrits. Enligt statistiken äter svenskarna cirka ett kilo lakrits per person och år och 17 till 29 procent äter växten varje vecka. Men lakrits har inte endast negativa effekter.
– Lakrits innehåller b-vitamin, oljor och antioxidanter som är bra för kroppen. Dess medicinska effekt är inget nytt, men kanske inget man heller skyltar med, då en del har benägenheten att överkonsumera, sade Peter Lingström, professor och övertandläkare vid Sahlgrenska i Göteborg.
Även om forskningen är aningen bristfällig sägs lakrits även motverka hårförlust, lindra värk och hosta, förbättra kroppens förbränning och förbättra hudens elasticitet. Undersökningar visar dock även att för mycket konsumtion leder till det direkt motsatta: bidrar till huvud- och muskelvärk och skapar högt blodtryck.
– Jag tycker att man ska njuta i lagom mängder, ungefär som med resten av livet. För mycket av det goda kan vara underbart, men även skapa problem i kroppen, sade Peter Lingström.
En som njöt var tandsköterskan Mia Zellmer från Göteborg.
– Det här var en kul grej att göra på riksstämman. Jag har lärt mig en massa nytt.

Upptäck mer