Annons

Annons

Odontologiska råd på nätet

– Nationella riktlinjerna talar om vad vi ska göra, internetodontologi.se talar om hur åtgärderna ska utföras, sade Anders Molander, tandvårdschef för forskning och utveckling i Västra Götaland när den nya webbplatsen presenterades.

Upphovsmän till webbplatsen är docent Anders Molander, folktandvården i Västra Götaland, Mats Jontell, professor i oral medicin i Göteborg och läkaren Steven Shev. Den senare är vd och ägare av företaget bakom både internetodontologi.se och föregångaren internetmedicin.se. Båda är reklamfinansierade.
På webbplatsen finns faktablad i ämnen som exempelvis rotfyllningsmaterial, entandslucka från 3:a till 3:a och bettskenor. Faktabladen följer samma struktur som Socialstyrelsens nationella riktlinjer och innehåller länkar till dessa. Antalet blad ska byggas på kontinuerligt.
Skribenterna som är hämtade från specialistföreningarna beräknas uppdatera innehållet var nionde månad eller snabbare. Anders Molander beskrev innehållet i faktabladen som  lättillgänglig kvalitetssäkrad information. Mats Jontell besvarade sin egen fråga om internetodontologi verkligen behövs:
– Ja, i dag bombarderas vi ständigt med information. Ändå fattar vi många beslut rent intuitivt.
Det är inte meningen att tandläkaren ska gå in och läsa i faktabladen medan patienten sitter i stolen utan använda dem som ett stöd inför behandlingen.

Upptäck mer